JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 480 miljoner till institut
Staten satsar på excellenta centra

Vinnova, KK-stiftelsen och Stiftelsen för Strategisk Forskning satsar 480 miljoner kronor under sex år i ett gemensamt program för att skapa internationellt starka miljöer för forskning, utveckling och innovation. Detta inom områden av stor betydelse för Sveriges framtida konkurrenskraft och tillväxt.


Vinnova går in med 120 miljoner kronor, KK-stiftelsen med 60 och SSF med 60 miljoner. Resten kommer från medverkande företag.

- Egentligen är detta ur internationellt perspektiv ett litet program och konkurrensen kommer att bli stenhård, säger Bengt Johansson, programansvarig, Vinnova.

- Vi vet ju alla hur många forskningsinstitut det finns, och dessa pengar ska täcka alla områden.

Ansökan görs i två steg. En ansökan om planeringsanslag ska vara inlämnad senast den 29 juli och den slutliga ansökan 30 december. Sammanlagt kan det bli 15 planeringsanslag om 300 000 kronor vardera.

- Det här är ett mycket bra initiativ för att lösa den tredje uppgiften. Imego kommer naturligtvis att söka och jag tror vi kan ha goda chanser att få vara med och dela på pengarna eftersom vårt arbete spänner över så många fält, alltifrån verkstadsindustrin till skogs- och livsmedelsindustrin, säger institutets vd Bill Brox.

Dessa kunskapscentra ska alltså byggas upp i samverkan med högskolor, näringsliv och samhälle, till uthålliga och aktiva mötesplatser.

- Vår kompetens när det gäller verifiering av forskningsresultat och vår generella strategi att samarbeta med Chalmers, gör oss tillsammans mycket starka.


Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)