JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 25 september 2020 VECKA 39
Forskare från fem europeiska länder har skapat Wealthy, ett bekvämt, bärbart hälsoövervakningssystem. En tröja med integrerade tygsensorer, avancerad signalprocessteknik och moderna telekomsystem.

Smarta textilier med inbyggd elektronik är framtiden. Traditionell elektronik byggs in i kläderna, integreras i tyget med kontaktmoduler eller så kan själva tyget utgöra den elektroniska utrustningen som en vävd display.

Bland forskarnas visioner finns också fibrer med integrerade transistorer, dioder och till och med integrerade kretsar.

I Wealthy-projektet var målet att skapa ett system som är bekvämt för patienten samtidigt som det kan användas för ständig övervakning. Man tog fram helt nya typer av komponenter. Bland annat ledande och piezoresistiva material i fibrer och garn som integrerats i plagget och används som sensorer, anslutningsdon och elektroder.

Den nya tekniken gör det möjligt att samtidigt läsa av ett antal livstecken hos patienten. Det kan röra sig om andningsmönster, EKG-signaler och puls.

Data från patienten överförs trådlöst via GPRS och allmänna nätverk, så bäraren kan röra sig fritt. Och plagget kan varna bäraren om så skulle behövas.

För att spara in på mängden data man behöver skicka, kan plagget extrapolera fram ett antal mer komplexa parametrar, till stöd för vårdpersonalens beslut.

Projektet finansierades av femte ramprogrammet och utfördes av forskare från Schweiz, Italien, Grekland, Frankrike och Tyskland.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)