JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
National Semiconductor slår på trumman för en helt ny AD-omvandlarfamilj. Nu släpps 12 medlemmar. Till sommaren kommer ytterligare kretsar. Totalt blir det 36 varianter som är benkompatibla och garanterar samma prestanda över samplingsområdet 50 kS/s till 1 MS/s.

Hela tanken utmynnar i enkelhet. Designa in en AD-omvandlare och byt ut den - utan besvär - om och när det behövs mot antingen en krets med högre upplösning eller snabbare samplingshastighet eller rent av bådadera.

- Vi tror att jobbet att byta kretsar kommer att hamna på digitalkonstruktörer och det är väldigt enkelt, säger Uwe Kopp, produktansvarig i Europa för National Semiconductor.

När alla 36 kretsar finns framme kommer omvandlarfamiljen att täcka 8, 10 och 12 bitars upplösning samt tre samplingshastigheter, 50 till 200 kS/s, 200 kS/s till 500 kS/s samt 500 kS/s till 1 MS/s.

Till detta hör att konstruktörerna också ska kunna välja omvandlare med en, två, fyra eller åtta kanaler. Enkanalsvarianterna kommer kapslade i SOT23 eller LLP med sex anslutningar, två- och fyrkanalsvarianterna kommer i MSOP med åtta respektive tio ben, medan omvandlarna med åtta kanaler kapslas i TSSOP med 16 anslutningar.

Således är alla omvandlare med samma antal kanaler benkompatibla. Minst lika viktigt är dock att de har samma in-impedans och garanterat samma prestanda över alla tre samplingsområden.

Lätt byta ut

- Andra kretstillverkare erbjuder redan den här typen av AD-omvandlare, men det är ingen annan som har kretsar som är fullständigt ben- och prestandakompatibla och därmed kan ersätta varandra utan att kretskortet måste designas om, säger Uwe Kopp.

Omvandlarna matas från 2,7 till 5,25 V och effektförbrukningen ligger på typiskt 1,9 mW vid 3 V. Alla kretsar som kommer nu har enkel matningsspänning, men framöver kommer en flora av olika matningsalternativ upp på menyn.

Kretsarna som lanseras den närmaste framtiden stöder det seriella gränssnittet SPI. Planen är dock att omvandlare som stöder I2C-gränssnittet ska finnas på marknaden innan årsskiftet.

Många alternativ på väg

Likaså står simultan sampling på agendan - inom 9 månader ska sådana kretsar finnas framme - samt även DA-omvandlare.

- Vi förväntar oss att det kommer att finnas över 100 alternativa kretsar i denna serie under mitten av nästa år, säger Uwe Kopp.

Tanken är att omvandlarna ska finna en plats i ett brett spektrum av tillämpningar. Inte minst intressant är konceptet för konsumentprodukter, där trycket är hårt på ständiga uppgraderingar.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)