JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
När finalen för det EU-sponsrade it-priset European IST Prize gick av stapeln förra tisdagen kammade svenska Cypak hem Grand Prize. Och detta för andra gången. Ingen har tidigare vunnit Grand Prize två gånger.


- Vi var helt oförberedda på detta. Det känns fantastiskt kul och ger extra skjuts åt teamet, samtidigt som det befäster vår position som ledande innovatör i Europa. Och det bekräftar för våra kunder att de satsar på vinnande lösningar, säger en strålande glad Stina Ehrensvärd, nyss hemkommen från Bryssel. Hon är en av delägarna och innovatörerna och företagets taleskvinna.

För sex år sedan var det Cypaks intelligenta läkemedelsförpackning som vann, nu var det företagets smarta kort, PIN-on-Card, som i framtiden kan komma att användas till kontaktlösa smartcards, kreditkort, ID-kort, kort för onlinespel, säkerhetslösningar för internetbanker och liknande.
Cypak hamnade på pallen tillsammans med två franska företag. De tre vinnarna fick 200 000 euro vardera.

- Först ska vi fira med personalen om en timme. Sedan finns det alltid hål att stoppa i även om vi har pengar. Pengarna vi fick första gången var däremot mycket viktiga för de var vårt första kapital, säger Stina Ehrensvärd.

IST-priset firar i år 10-årsjubileum och genom åren har svenska företag varit mycket framgångsrika i den prestigefyllda tävlingen. 18 svenska IT-företag har tagit sig till final genom åren och sex gånger har de tagit pallplats, därav Cypak två gånger alltså.

För ett par veckor sedan utsågs Cypak, med sina intelligenta förpackningar för bland annat läkemedel, till ett av de hetaste it-företagen i Europa av den amerikanska tidningen Red Herring.
Bland de 20 finalisterna fanns ytterligare ett svenskt företag - Illuminate Labs - som utvecklar programvara för att snabbare skapa fotorealistiska bilder från datamodeller. Tekniken används av film- och dataspelsindustrin, och i industrin för visualisering av design och arkitektur. Att ta sig till finalen är i sig en en prestation. I år tävlade 430 företag från 29 länder.

Och dagen efter finalen tillkännagavs att Industrifonden och Volvo Technology Transfer (VTT) investerar sammanlagt 7,5 miljoner kronor i företaget, med rötterna på Chalmers, tillsammans med tidigare ägare.

Anmälningstiden för nästa IST Prize går ut den 12 maj.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)