JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Tsviatko Ganevs och Jan Nilssons försök att rädda Optillions fabrik misslyckades. På auktionen den 20 april skingrades utrustningen bit för bit till högstbjudande. Men Tsviatko Ganev har inte gett upp.

- De som backade upp oss inför auktionen kan backa upp oss igen. Tyvärr måste vi starta från scratch, men kompetensen finns kvar och de kunder vi haft kontakt med har fortfarande ett behov, säger Tsviatko Ganev.

Hans tanke var att göra om konkursade Optillions fabrik i Kungens Kurva till ett optofoundry - en fabrik för uppdragstillverkning av optoelektronik. Idén fick så mycket stöd att han tillsammans med Jan Nilsson kunde lägga ett seriöst bud på allt väsentligt i fabriken klockan sju på morgonen innan auktionen startade.

De auktionsobjekt som omfattades av Ganevs och Nilssons bud bjöds ut med förbehållet att om summan av inropen understeg detta bud så skulle objekten tillkomma Ganev och Nilsson. Efter några timmars auktion ansåg dock auktionsförrättarna att Ganevs och Nilssons bud var chanslöst och hävde därför förbehållet.

- Vi låg kanske en miljon för lågt, säger Tsviatko Ganev.

Han vägrar dock låta sig nedslås utan pekar på möjligheterna att satsa vidare. Han känner sig stärkt av Vinnovas och Acreos stöd som han betecknar som "exceptionellt". Det faktum att han och hans grupp på tre veckors arbete fick ihop till ett bud på drygt tio miljoner kronor indikerar enligt honom att foundryidén är värd att satsa vidare på.

- Det enda vi har förlorat är tid. Kanske ett år. Men det är långt ifrån dött på marknaden. Nu ska vi diskutera ihop oss så vi kan presentera en affärsidé inom några veckor, säger han.

- Det finns också väldigt många små nystartade bolag som vill att någon bygger vidare på det som fanns på Optillion.

Och Jan Nilsson håller dörren öppen, även om han vill tona ner förväntningarna.

- Det finns så enormt mycket kunnande att det borde gå att rädda någonting, säger han utan att specificera närmare.

Konkursboets patent, som gick under klubban i en enskild auktion några dagar senare, är enligt Tsviatko Ganev inte av någon betydelse för foundrytankarna då de är alltför hårt knutna till de produkter Optillion tagit fram.

Läs även: Dagen då optoundret klubbades bort

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)