JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I Seattle har Microsoft och Samsung visat upp prototypen av en hårddisk kombinerad med ett flashminne, som lagrar data i viloläge. Detta för att spara batteri i bärbara datorer.

- En traditionell hårddisk tar upp till 15 procent av batterikraften i en notebook. Alltså kan en hybrid med ett fyratimmarsbatteri öka batteritiden med 36 minuter, säger Ivan Greenberg, Samsung Semiconductor till News.com. Tanken är också att den nya disken ska korta starttiden.

Inkommande data lagras i Samsungs one-nand-minne på en gigabit. När flashminnet är på väg att bli fullt vaknar hårddisken och hämtar hem data och går sedan i vila igen.

Samsung är världens största flashminnestillverkare med nanominnen som specialitet. Onenand som är relativt nytt har både har de traditionella nandminnenas höga densitet och inspelningshastighet och nor-minnenas förmåga att snabbt återvinna data. Intel och Spansion, som gör nor-minnen, utvecklar också hybridprodukter.

Hårddisken i Samsungs hybrid spinner bara någon halvminut i halvtimmen. Målet är en halvering. Och eftersom hårddiskmotorer, tillsammans med LCD-skärmar, är bland de största energikonsumenterna i en bärbar dator kan man spara en hel del energi när disken inte behöver snurra hela tiden.

Samsunghybriden är utvecklad för att fungera med nästa generation av Windows operativsystem, med smeknamnet Longhorn, som förväntas bli klart i slutet av 2006 då hybriddatorerna ska nå marknaden.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)