JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Strukturerade asicar, eller halvfabrikat, sänker tröskeln för att starta ett fabrikslöst halvledarföretag men kan också vara ett prisvärt alternativ till asicar för större halvledarbolag.


- De stora foundryna har gjort det enklare att starta nya halvledarföretag eftersom varje företag inte behöver investera i processutveckling och produktion. Nu tar vi konceptet ett steg till så de nystartade företagen inte behöver investera så mycket i chipdesign. Istället kan de koncentrera sig på att utveckla sin IP och sina algoritmer.

Det säger Danny Biran som är nytillträdd marknadschef på Altera.

- Vi har ett halvdussin uppstartsföretag som använder Hardcopy för sina designer.

Ett av dessa är kalifornenbaserade Telasic som utvecklar kretspaket till basstationer.

Men Hardcopy har haft en trög start. Tekniken lanserades senhösten 2001 som en möjlighet för Alteras FPGA-kunder att omvandla sina konstruktioner till något som liknar en asic och därmed pressa såväl tillverkningskostnaden som effektförbrukningen. En av finesserna är att Altera garanterar att Hardcopykretsarna uppför sig exakt som FPGA-kretsarna.

Till att börja med fungerade Hardcopy som ett lockbete och en försäkring: det Altera erbjöd kunderna var en möjlighet att pressa styckepriset om volymerna blev stora. Men få kunder nappade.

- Nu är vi uppe i tio tape-outs per månad och vi räknar med att Hardcopy kommer att stå för fem procent av omsättningen under fjärde kvartalet i år, säger Danny Biran.

De största kretsarna rymmer idag cirka 2,2 miljoner grindar och även de etablerade halvledartillverkarena har anammat lösningen.
- Ungefär en tredjedel av kunderna är halvledartillverkare. Till exempel använder Texas Instruments Hardcopy för sina mikrospeglar (DLP-kretsar) och Infineon använder dem för telekommunikationskretsar.

Men företaget är inte ensamt på den snabbväxande marknaden för strukturerade asicar. Bland konkurrenterna finns eAsic som har ST Microelectronics som kund liksom AMI Semiconductor, LSI Logic, Lightspeed, NEC och Fujitsu.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)