JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Starkare och mer komplett utbud av verktyg för bilelektronik - det är vad Mentor Graphics vill åstadkomma genom att köpa Volcano. Den göteborgsbaserade verktygs- och programmakaren får därmed också tillgång till Mentors globala försäljningsorganisation.


Volcano, ett av Sveriges mest intressanta bolag inom bilelektronik, har köpts av verktygsjätten Mentor Graphics. Köpevillkoren är inte offentliggjorda.

För företaget och dess grundare Antal Rajnák betyder köpet dels ett erkännande av produkter och teknik, och dels tillgång till Mentors nät av säljkontor. Volcano kan nu ta steget från Sverige och Europa till att även bli leverantör till bilindustrin i USA, Japan och Sydkorea.

- Volcano har mycket intressant teknik för sådant som can-bussen och realtids-OS. Optimeringsverktygen är också bra, säger Mentors nordenchef Bo Janfalk.

- Vi kommer att presentera resultaten av integrationen på en konferens i höst, säger Antal Rajnák.

För Mentor är köpet tämligen logiskt. Mentor har i flera år jobbat på att bygga upp bilelektronik som ytterligare ett verksamhetsben och företagen har flera gemensamma kunder. En del av attraktionskraften ligger i att bilbranschen är mindre konjunkturkänslig än asicar och telekom.

Antal Rajnák grundade Volcano 1998 kring den teknik som han tidigare utvecklat för styrning av elektroniken i Volvos modeller S80, V70 och S60. Systemet bestod av ett 20-tal processorer som kommunicerade över Can-bussen och styrde över 300 funktioner. Tidigare hade Volvo i likhet med de flesta andra biltillverkare låtit varje funktion styras individuellt. Rajnáks system ökade tillförlitligheten och gjorde därtill bilen avsevärt lättare eftersom kablagebehovet minskade.

Sedan dess har bolaget bland annat etablerat samarbete med Motorola och kan numera förutom Volvo och Fordgruppen räkna BMW, Siemens och Bosch till sina kunder. Företaget har också etablerat kontor i Tyskland och Schweiz, dit Antal Rajnák dessutom flyttat.

De anställda på Volcano utgör nu en utvecklingsavdelning hos Mentor. Hur länge det arrangemanget varar är dock inte hugget i sten - det är ganska vanligt i EDA-branschen att uppköpta bolag blir utvecklingsavdelningar som så småningom integreras och flyttas utomlands. Men, som Bo Janfalk också påpekar, Göteborg är ett bilelektronikcentrum och närhet till kunderna är ofta en fördel.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)