JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett skop för inbyggda system
Långt minne, förbättrad bildskärm, större analog bandbredd och dessutom 16 logikkanaler. Det är förbättringar som ska göra Agilents oscilloskop DSO 6000 attraktivt för konstruktörer av inbyggda system.


- DSO 6000 är det första portabla oscilloskopet med en bandbredd på 1 GHz och dessutom med ett attraktivt pris, säger Daniel Will på Agilent.

Instrumenten är egentligen användbara till det mesta men Agilent har haft behoven hos konstruktörer av inbyggda system i bakhuvudet när instrumenten togs fram.

- Många konstruktörer behöver också titta på digitala signaler när de felsöker. Vi har därför en option med 16 digitala kanaler som är korrelerade med oscilloskopkanalerna.

Faktum är att alla instrument levereras med komplett hårdvara även för logikanalys. Köparen kan i efterhand betala för den kod som låser upp logikdelen och dessutom få logikproben.
Jämfört med tidigare modeller är bildskärmen klart förbättrad. Den är visserligen fortfarande bara på 6,3 tum men har numera har XGA-upplösning, det vill säga 1 024 gånger 768 bildpunkter. Färgerna visas med 256 nivåer på intensite-ten och uppdateringshastigheten är högre.

- Skärmen uppdateras med 100 000 vågformer per sekund. Det är ungefär tio gånger bättre än tidigare och tillsammans med de andra förbättringarna ger det en helt annan "analogkänsla" än i äldre digitaloscilloskop, säger Daniel Will.

För att underlätta felsökningen finns speciella trigghjälpmedel för de seriella bussar som ofta används i inbyggda system. Det är bland annat I2C, Can och Lin.

Max 4 Gsampel/sekund
6000-serien finns i 12 modeller med två eller fyra kanaler och en analog bandbredd på 300 MHz, 500 MHz respektive 1 GHz. Den maximala samplingshastigheten är 2 GSa/s när alla kanaler används. Den ökar till 4 Gsa/s när bara två kanaler används.

Förhållandet är detsamma med minnet som är 1 Mbit/ kanal som standard. Det kan byggas ut till 4 Mbit/kanal men när bara två kanaler används dubbleras det tillgängliga minnet till 8 Mbit/ kanal.

Instrumenten har USB-port på både framsidan och baksidan liksom kontakter för Ethernet, GPIB och XGA-skärm.

Priset för ett tvåkanaligt instrument med 300 MHz band-bredd ligger på 4 800 euro medan ett fyrkanaligt instrument med
16 digital kanaler och ett minne på 1 MSa/ kanal går på 14 600
euro.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)