JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Handfast nanoteknik i kiselfabriken
Nanoteknik var temat för årets ISSCC, International Solid-State Circuits Conference.



Men med nano avses inte några avlägset hägrande nya metoder att framställa kretsar utan ett betydlig mer handfast arbete med att lösa alla problem som uppstår när man kommer ner i nanometerdimensioner med dagens kiselprocesser. Och trots alla domedagsprofetior ser kisel ut att hålla alternativen stången i ytterligare minst femton år.

Ett lika giltigt tema hade varit "ambient intelligence", den ständigt närvarande "intelligens" som bestående av sensorer, id-brickor och kommunikationslänkar. Två viktiga byggstenar i visionen är RFID-märkning och sensornätverk.

Mer handfast var presentationerna av de två processorerna Cell och Montecino. I båda fallen tryckte konstruktörerna hårt på att de med olika knep hållit nere effektförbrukningen. 100 W är uppenbarligen smärtgränsen för vad en processor för masstillämpningar får förbruka.

På konferensen duggade rekorden tätt, som flashminnen med två bitar per cell i NAND-teknik på 8 Gbit, ett SRAM på 256 Mbit, en CCD-sensor med 3,1 miljoner bildpunkter, en sexbitars DA-omvandlare som arbetar med 22 GSa/s en komplett GPS-mottagare tillverkad i CMOS-teknik liksom en sändtagare för 802.11b respektive 802.11g även den integrerad med CMOS-teknik.

Mässan innehåll också mer framåtblickande bidrag, som kopplingen mellan nervceller och kisel liksom tredimensionella byggsätt med radiosändare eller optisk kommunikation mellan lagren.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)