JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 20 januari 2020 VECKA 04
En analog bandbredd på 100 GHz gör Waveexpert 9000 från LeCroy till det vassaste samplingsoscilloskopet för dagen.


- Instrumentet har en ny patenterad metod för att fånga signalen kallad "coherent interleaved sampling" som gör att man kan fånga och visa stora datamängder utan att instrumentet måste trigga på ett mönster, säger Giuseppe Leccia.

Metoden bygger på att klockan är mycket stabil och att samplingen är faslåst till klockan. RMS-jittret i klockan är mindre än 500 femtosekunder (fs) men genom att addera extra hårdvara går det att pressa till under 200 fs.

Waveexpert samplar med 10 MSa/s så signalerna man vill titta
på måste vara repetitiva eftersom de byggs upp av sampel från flera svep. Instrumentet är därför skräddarsytt för analys av snabba seriebussar från 5 Gbit/s och uppåt.

- Samplingshasigheten är hundra gånger snabbare än tidigare modeller och innebär att man upplever instrumenten som realtidsoscilloskop, säger Guiseppe.

En viktig skillnad är dock antalet bitar i AD-omvandlaren. De snabbaste av dagens realtidsoscilloskop samplar med 40 GSa/s och har 8-bitarsomvandlare medan samplingsoscilloskopet använder en 14-bitarsomvandlare.

- Det ger bland annat lägre jitter vilket är betydelsefullt när man studerar ögondiagram mönster, säger Giuseppe Leccia.
Precis som förväntat är minnet mycket långt i LeCroys produk-
ter. Standardkonfigurationen för
Waveexpert är på 4 Msampel per kanal men kan byggas ut till 512 Msampel.

För att underlätta analyserna finns färdiga mätpaket för bland annat ögondiagram och jitter. Det går också att kontinuerligt göra en Fouriertransform på signalen och instrumentet fungerar då som en spektrumanalysator.

- Brusgolvet är så lågt att man glömmer bort att man jobbar med ett oscilloskop och inte en spektrumanalysator. Dessutom är dynamiken över 75 dB vilket är imponerande.

Välj huvud efter behov
Instrumentet är modulärt vilket innebär att köparen kan konfigurera det efter behov. För elektriska signaler finns olika huvuden med en bandbredd från 30 GHz upp
till maximala 100 GHz. Vill man studera optiska signaler finna två huvuden för singelmodfiber med en bandbredd på 25 GHz respektive 50 GHz. Det finns också ett optiskt huvud med högre känslighet som har en bandbredd på 10 GHz över bandet 750 till 1 750 nm.

Dessutom finns det en modul med en mönstergenerator som klarar upp till 13,5 Gbit/s med en extern klocka och en tidsdomänreflektometermodul, TDR. Den senare skickar ut en mycket kort puls på 20 ps och mäter sedan tiden till reflexerna.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)