JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utfors kapar priset med IP och opto
Svenska nätoperatören Utfors utlovar nu prissänkningar med 60 till 85 procent för teletjänster till företagssektorn i Sverige och övriga Norden.

Detta tack vare företagets nya nationella IP-baserade telenät som tas i drift nu i juli.



Våglängdsmultiplexering, optiska växlar och terabitroutrar skall klara både IP- tjänster och realtidstjänster som telefoni. Investeringarna vid utbyggnaden beräknas till cirka 3 miljarder kronor.

Gigabit Ethernet används för långdistanstrafiken. Inget av telekomvärldens traditionella SDH- och ATM-system finns i det nya nätet och Utforsledningen hävdar att företaget är först att ta detta språng in i framtiden. Kanadensiska Nortel är huvudleverantör och för Nortel kan detta kontrakt bli en mycket viktig inbrytning i Norden.

- Vi är först och störst i världen med att bygga IP-baserat nät på detta sätt, säger Sten Nordell, teknisk chef i Utfors.

- Fördelarna med att bygga ett nytt nät med den nya tekniken är så stora att Utfors kan erbjuda 25 gånger högre kapacitet för samma pris, vid en jämförelse med den traditionella tekniken, säger Nordell.

I praktiken vill företagen köpa en blandning av data och telefonitjänster och då utlovar Nordell en prissänkning med 60 till 85 procent, allt beroende på kundernas behov.



Nortel bakom tjänsteplattform


Utfors har köpt utrustning till nätet från en rad tunga leverantörer: Ericsson (fiber), Sycamore (transmissionsutrustning, framför allt WDM) och Nortel (optiska växlar terabitroutrar och accessroutrar). Utfors planerar införa optiska växlar senare i år.

Nortel är huvudleverantör för tjänsteplattformen. För att klara kvalitetskraven och realtidstjänsterna används den nya MPLS-tekniken mellan terabitroutrarna.

Utfors bygger eget fibernät i Sverige och Danmark - där är utbyggnaden beslutad - samt till Oslo. Dessutom dras sjöfiberkabel till Helsingfors. Företaget planerar även att bygga ut i inne i Finland och Norge men har ännu inte fattat besluten. Amerikanska storbanken Chase Manhattan finansierar utbyggnaden sedan hösten 1999.

Telia har inte redovisat några planer att bygga nät med den nya tekniken. Telia vill inte kommentera hur man skall möta utmaningen från Utfors AB.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)