JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPRS öppnar marknaden för uppstickare
I år ska världens GSM-bolag börja införa paketdatatekniken GPRS i sina mobilnät.

Därmed skapas en enorm marknad för en ny generation av Internetterminaler som varken är telefoner eller pc, värd mer än 100 miljarder kronor fram till år 2004.



De tunga leverantörerna i telekomvärlden har redan visat upp en lång rad produkter och prototyper för GPRS. Men en ny marknad ger nya möjligheter för uppstickarföretag.

Ett av de senaste är det svenska företaget Mobilisys AB som nu siktar på miljardförsäljning för sin nya GPRS-terminal.

I höst skall den provas och volymförsäljningen startar nästa sommar. Lyckas företaget nå sina mål är det verkligen en prestation eftersom konkurrensen kommer att bli stenhård.

- Vi skall bygga ett nytt Nokia Mobile Phones eller Ericsson Mobile Communications. Vi har kompetensen och kunskapen om hur användarna vill ha det. Bolaget har rätt bakgrund, och jag tror att de produktmodeller som vi byggt klarar konkurrensen, säger Helge Tiainen, vd för Mobilisys.

- Vi bedömer att GPRS-näten är i någorlunda kommersiell drift i mitten av nästa år. Provnäten tas i drift i höst och då kommer vi också att ha provterminaler på plats. Men en kommersiell produkt är det inte värt att lansera förrän näten börjar bli på plats, säger han.

På Mobilisys startades systemutvecklingen redan 1998, då man anade ett genombrott för GPRS. Den terminal man nu tar fram är något mitt emellan handdatorn och den bärbara pc:n. Den är i första hand avsedd för epost och Internetsurfning, klarar Word, Excel och Powerpoint samt går även att använda som GSM-telefon. Operativsystemen Linux och Windows CE skall användas. Internettjänsterna hanteras av en särskild server.

Priset beräknas bli mellan 7 000 och 15 000 kronor per terminal.

Företaget har idag 13 anställda, varav flera tidigare arbetat hos Nokia och Ericsson. Anders Ruland, tidigare projektledare för Ericssons mobiltelefon T28, jobbar i det nya företaget. Ambitionerna är höga - antalet anställda skall öka till ett femtiotal före årets slut. Framför allt anställer man konstruktörer.



Laddas högst en gång om dagen


Produktionen skall läggas ut hos någon av de stora underleverantörerna. Mobilisys köper färdiga rf-kretsar och basbandskretsar och koncentrerar sig på konstruktioner när det gäller datordelen och styrning av effektförbrukningen.

Just effektförbrukningen är en mycket kritisk fråga eftersom GPRS-terminalen måste klara en arbetsdag på en enda laddning. Företaget har ett antal patent och flera patentansökningar på gång, anger Tiainen. Han vill inte redovisa inom vilka områden företaget sökt patent men effektiv energistyrning verkar vara ett.

Mobilisys räknar med att investera mellan 150 och 250 miljoner kronor de närmaste två åren och att få resurser från investerare och banker. I dagarna har en grupp investerare skjutit till 30 miljoner kronor i aktiekapital, 6:e AP- fonden, IT Provider och den japanska investmentbanken Nomura. Huvudägare är bildskärmsföretaget Multi Q.

Meningen är att den färdiga produkten både skall säljas under eget namn och som OEM-produkt till andra leverantörer.

Produkten blir en så kallad klass-B-terminal. I GPRS-standarden finns tre olika slag av terminaler. Klass A klarar samtidig telefoni och datatrafik. Klass B klarar antingen datatrafik eller telefoni. Terminalen är snabbt omställbar och tar emot signalering från mobilnätet om telefontrafik på gång. Då går det snabbt att byta från datatrafik till telefontrafik. Klass C är för endera trafiktypen.

Rent tekniskt finns det uppenbara fördelar med klass A. Men flera branschexperter säger till Elektroniktidningen att sådana produkter sannolikt blir alltför komplicerade och dyra. Flera branschexperter, bland annat inom Telia, räknar därför med att klass B tar hem spelet de närmaste åren.

En klass B-terminal kan vara handhållen och ha en lite större skärm än dagens vanliga mobiltelefoner. Den kan också vara utrustad med en riktig bildskärm och tangentbord.



Internetbrygga med komprimering


Mobilsys har dock inte nöjt sig med att utveckla enbart en GPRS-terminal.

I paketet ingår också en realtidsbrygga som hanterar Internettrafiken. Den komprimerar dessutom informationen för att effektivisera överföringen av data från Internet till GPRS-terminalen. Denna realtidsbrygga installeras hos mobilnätoperatörer eller i privata företag. Enligt Mobilisys är komprimering nödvändig för att ge användarna tillräcklig prestanda.

Meningen är att ge användarna de tjänster som finns på kontoret. Mobilisys hävdar att med företagets system så ger 40 Kbit/s via GPRS-nätet i princip motsvarande prestanda som vid traditionell uppkoppling via Ethernet på kontoret. En öppnad PowerPoint-fil blir tillgänglig på någon sekund, den kan redigeras och returneras.

En av de mest kritiska frågorna för Mobilisys är naturligtvis volymfrågan. Mobilisys måste få en kritisk massa av kunder och andra leverantörer att satsa på dess system, annars spelar det ingen roll hur bra systemet är. Tiainen anger att man för diskussioner med en rad andra företag, däribland Ericsson och Microsoft. Nokia finns dock inte med på listan.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)