JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA-firma lovar 10 Tbit/s i optofiber
Det amerikanska företaget Silk Road Inc har utvecklat ett nytt transmissionssystem för fiberoptiska telenät som sägs vara överlägset dagens WDM-teknik.


Redan i början av nästa år tänker Silk Road presentera sina första produkter för 200 Gbit/s. Man anger samtidigt att tekniken i framtiden kan klara 10 Tbit/s.

De transmissionssystem som finns i dagens fibernät klarar maximalt bara några tiotal Gbit/s per optisk fiber och de baseras på WDM, Wavelength Division Multiplex. Telefonbolagen runt världen är nu i full färd med att införa WDM i fibernäten. WDM-system som klarar upp till några hundra Gbit/s kommer de närmaste åren.

Den nya tekniken kallas "refractive synchronization communication" men företaget har ännu inte redovisat exakt hur systemet fungerar. Man har enbart redovisart vissa uppgifter, varav några i ett månadsgammalt patent.



Standardlaser på en våglängd


Enligt tidningen Electronic Engineering Times utnyttjar det nya systemet standardlaser och bara en enda våglängdskanal. En extern modulator bäddar in elektroniska signaler i ljussignalen och märker varje elektronisk signal med ett särskilt ID-märke. Ljussignalen, med ett antal inbäddade signaler, överförs via fiber till en mottagare där en demodulator packar upp de elektroniska signalerna med ledning av ID-märkningen. Överföringen är synkroniserad.

Beskrivningen påminner om den från mobiltelefonivärlden välkända CDMA-tekniken, som bland annat skall användas i tredje generationens mobiltelenät.



"inte självklart bättre än WDM"


- Jag tror det är fullt möjligt att bygga ett sådant nytt transmissionssystem. Men det är inte självklart att det är överlägset WDM, säger Lars Egnell, svensk expert på fiberoptiska transmissionssystem och vd för det nystartade företaget ChordNet Systems AB.

För något år sedan dök det upp information om att amerikanska företag nu håller på att utveckla nya fiberoptiska transmissionssystem som skall vara överlägsna WDM och de har börjat söka investerare på Wall Street för sina nya produkter, enligt Egnell som tidigare jobbade på Ericsson.

Egnell gjorde då en utredning om saken och såg att det borde vara möjligt att utveckla nya system som överensstämmer med en del av de uppgifter som redovisats av USA-företagen.

Silk Road är grundat av forskaren James Palmer. Han är inte vem som helst - tidigare var han chef för den optiska forskningen i det amerikanska försvarets så kallade Strategic Defence Initiative.

Företaget presenterade sina affärsplaner för investerare på Wall Street i början av november. Man håller uppenbarligen på att ladda för att bli en ny tung systemleverantör. Den stora frågan är därför hur långt den nya tekniken håller.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)