JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Winstar utmanar Bellbolagen med LMDS-teknik
Den amerikanska nätoperatören Winstar försöker ta upp kampen med de lokala Bellbolagen om telefoni och Internetaccess.

Vapnet är interaktiva radiobaserade bredbandsnät av LMDS-typ. Utbyggnaden finansieras av systemleverantören Lucent som har gett en kredit på 16 miljarder kronor.



Nätoperatören Winstar siktar på att bli den störste konkurrenten i USA till de etablerade Bellbolagen när det gäller telefoni och IP-baserade tjänster. Winstar har fått licens för att bygga LMDS-nät, Local Multipoint Distribution Service, som klarar telefoni, digital-tv och snabb Internetaccess.

Ingen annan nätoperatör i USA med LMDS-licens har redovisat en liknande utbyggnadsplan. Lucent har nu det största kända kontraktet, värt 16 miljarder kronor under fem år, för LMDS-nät bland världens systemleverantörer.

Ursprungligen var LMDS ett punkt till multipunkt-nät för tv-distribution. En fast radiolänkförbindelse etableras mellan en basstation och en antenn hos abonnenten. I generation två, som inte är standardiserad, har systemet kompletterats med en upplänk från abonnenten till basstationen.

Winstars licenser gäller för de flesta av USA:s storstäder och överenskommelsen med Lucent påskyndar hela utbyggnaden. Det är nämligen så att Lucent ger Winstar krediter på upp till 16 miljarder kronor och i gengäld får Lucent leverera utrustningen.

- Vi har nu möjligheter för aggressiv expansion i USA:s 50 största städer och även på den internationella marknaden. Vi har resurser för att bygga ut nät i upp till 100 städer i världen, säger William J Rouhana Jr. som är vd i Winstar.



Hög kapacitet


Winstar har tidigare köpt LMDS-utrustning av Hughes Network Systems och av Siemens. Dessa radionät klarar mycket hög kapacitet till abonnenterna och använder ATM som bärarnät, enligt Winstar. Lucent skall nu integrera den befintliga nätutrustningen med sina egna produkter.

Winstar bygger ut lokala LMDS-nät och planerar även koppla samman dessa via ett nationellt fiberoptiskt nät. I fibernätet skall Lucents system för våglängdsmultiplexering användas med kapacitet för upp till 80 våglängder.

Den amerikanska regleringsmyndigheten FCC har sålt 986 LMDS-licenser, två licenser per område. De LMDS-system som finns kan klara 45 Mbit/s interaktiv trafik. USA har dock ingen standard för LMDS-nät vilket innebär att varje leverantör väljer sin egen tekniska lösning.

Samma dag som FCC startade LMDS-auktionen köpte Lucent LMDS-verksamheten hos dataföretaget Hewlett-Packard. Lucent startade en ny division, Wireless Broadband Network, som skall sälja nätutrustning till LMDS-operatörerna.

Marknaden för nätutrustning beräknas bli värd minst 60 miljarder kronor de närmaste tio åren, enligt konsultfirman Strategis Group.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)