JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson lanserar GSM som alternativ till trådlösa telefoner
Ericsson siktar nu in sig på en helt ny mobilmarknad: Vanliga GSM- telefoner som trådlös telefon i hemmet. Med vanligt trådtaxa.

Ericsson har föreslagit tillägg till GSM-standarden för att lösa saken och väntar nu ett brett genomslag för GSM även som trådlös telefon.

Den nya produkt Ericsson kommer att sälja är en mycket liten radiobasstation, kallad Home Base Station (HBS). De GSM-abonnenter som vill använda sin GSM- telefon även som trådlös måste nämligen köpa en sådan och koppla in den i det vanliga telefonjacket. Det är allt som behövs. En sådan HBS klarar upp till åtta GSM-telefoner.

- När huvuddelen av befolkningen har mobiltelefoner, då tror vi att 10 till 30 procent av abonnenterna kan ha HBS, säger Björn Krylander, ansvarig för produktledning i Ericsson Mobile Communications.

Om allt går som Ericsson hoppas handlar det om nya miljardmarknader för företaget. Världsmarknaden kan bli värd fem till tio miljarder kronor per år en bit in på 2000-talet. Den tekniska lösningen förefaller skräddarsydd för Ericssons traditionella kunder; de dominerande telefonbolagen.



Standard nästa år


Ericsson räknar med att den nya standarden är klar första kvartalet 1998 och företaget räknar med att själv ha nya produkter senare under 1998.

- Priset blir konkurrenskraftigt. Någon tusenlapp eller däromkring. För abonnenterna blir det världens bästa trådlösa telefon, med bättre prestanda än någon annan trådlös telefon, säger Joakim Oscarsson, produktansvarig på Ericsson.

Denna nya tekniska lösning konkurrerar med dagens analoga trådlösa telefoner, de nya digitala trådlösa DECT-telefonerna och även med GSM-näten.

Experter inom finländska Nokia menar att HBS kan passa bra för telefonbolag som har både mobilnät och fasta nät, som Telia eller Deutsche Telekom. Men fristående GSM-operatörer tappar mark.

Talesmän för Motorola räknar med konkurrens mellan de olika alternativen.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)