JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sverige får fem nät för GSM och 3G
Statliga Post- och Telestyrelsen, PTS, vill öka konkurrensen dramatiskt när tredje generationens mobilnät införs.


Sverige skall få hela fem nationella mobilnätoperatörer som har både GSM-nät och mobila bredbandsnät, så kallade 3G-nät. Det innebär ökad konkurrens både för telefonin, med två nya GSM-nät, och för mobila Internettjänster.

Dessutom skall mobilnätoperatörerna bli skyldiga att hyra ut nätkapacitet till så kallade Virtuella Mobilnätoperatörer, VMNO, som erbjuder egna mobiltjänster med hjälp av hyrd mobilnätkapacitet.

Sammantaget innebär detta en dramatisk ökning av antalet leverantörer av mobila tjänster i Sverige. Målet är att den ökade konkurrensen skall driva ned de höga mobiltaxorna och stimulera utvecklingen av nya tjänster.

- Detta är ett förslag som nu gått på remiss, säger Ann-Marie Engvall, teledirektör i PTS.

Förslaget skickades ut den nionde februari och svaren skall lämnas före den tredje mars, strax därefter beslutar PTS om tillståndsreglerna. I mitten av april inbjuds företag att söka tillstånd för de nya mobilnäten. Ansökningarna skall vara inlämnade före första september och tillstånden utdelas två månader senare. Allt enligt PTS tidsplan.

Redan nu har Utfors annonserat att de tänker ansöka.

De nätoperatörer som vill ha tillstånd deltar i praktiken i en skönhetstävling. För att få tillstånd gäller det att erbjuda bästa möjliga radionättäckning för de nya näten. Ytterst handlar detta därför om hur stora investeringar nätoperatörerna är beredda att göra.



Fritt val


Varje nätoperatör skall också ange teknikval för sitt 3G-nät. Detta val står i första hand mellan WCDMA och cdma2000 och det är nätoperatören som anger teknikvalet i sin ansökan.

PTS vill inte att det skall vara obligatoriskt att välja Europastandarden WCDMA (UMTS). Det enda kravet är att minst en av operatörerna skall bygga ett WCDMA- nät så att internationell roaming klaras mellan Sverige och resten av EU, anger PTS till Elektroniktidningen.

Inte oväntat har kritik redan kommit mot förslaget från de svenska GSM- operatörerna. När GSM infördes i början av 90-talet kritiserade Telia och Comviq/Kinnevik att regeringen delade ut tillstånd även till Europolitan. Den svenska marknaden räcker inte till för tre operatörer, var då argumentet. Idag går verksamheten lysande för alla tre och var tredje krona av Europolitans inkomst blev vinst 1999, ett fantastiskt bra resultat som otvivelaktigt stärker argumenten för ökad konkurrens.

Sverige har idag högre GSM-taxor än många andra jämförbara länder och både regeringen och PTS är på krigsstigen för att driva ned taxorna.



Bygger på konsultförslag


Det förslag som PTS nu lanserar är också helt i linje med en rapport från det brittiska konsultbolaget Questus som överlämnades till den statliga myndigheten i november 1999. Questus utredde förutsättningarna för att nya nätoperatörer skall kunna etablera sig på den svenska mobilmarknaden.

Questus rekommenderar att Sverige delar ut fem nationella 3G-licenser, att de nya nätoperatörerna får hyra kapacitet i de befintliga GSM-operatörernas nät, att de nya operatörerna även får frekvenser så de kan starta GSM-nät i 900 och 1800 MHz-banden samt en rad andra förslag som syftar till ökad konkurrens och snabb utbyggnad.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)