Hög energiförbrukning i nya telefonkretsar kommer att försena starten av 3G-näten nästa år.
Den varningen utfärdade ledande halvledarföretag på konferensen ISSCC i San Fransisco. Nokia avvisar emellertid dessa uppgifter.- Vi räknar med att japanska NTT DoCoMo startar sitt WCDMA-nät första kvartalet år 2001 som planerat. Det kommer att finnas 3G-telefoner, säger Olli-Pekka Lintola, som är produktansvarig på Nokia.
Uppgiften om att hög effektförbrukning skulle sinka starten av tredje generationens mobiltelefoner har spridits i media den senaste tiden. Bland annat har Electronic Engineering Times, EET, hänvisat till Infineon (fd Siemens), Texas Instruments, Anadigics, Analog Devices, Motorola, Alcatel och Tropian. Dessa företag anger att det finns ett problem med hög energikonsumtion för 3G- telefonerna när de skall klara att kommunicera med 2 Mbit/s, vilket är topphastigheten i 3G-standarden.
Olli-Pekka Lintola menar att telefontillverkarna skall klara saken och att det hot som EET redovisar för 3G-näten inte verkar sannolikt.
- Vi ser inga problem. Det är ett normalt ingenjörsarbeta att lösa, säger Lintola.
2 Mbit/s dröjerNokia räknar dock med att den första generationens 3G-telefoner inte kommer att kommunicera med 2 Mbit/s. Företaget förväntar sig istället att de produkter som kommer första kvartalet 2001 klarar upp till några hundra kbit/s. Först senare kommer telefoner som klarar 2 Mbit/s. Detta innebär att Nokia räknar med att industrin får tid på sig att lösa problemet.
Halvledarföretagen anger att det finns ett verkligt problem med dagens teknik. En talesman för Texas Instrument anger att förbättringar i 3G-telefonernas arkitektur och konstruktion kan hjälpa till för att lösa problemet. Och detta besked från Texas är naturligtvis mycket viktigt eftersom både Nokia och Ericsson köper signalprocessorer, DSPer, från det amerikanska företaget.
Texas har i dagarna lanserat en ny signalprocessorarkitektur och utlovar en dramatisk sänkning av energikonsumtionen, jämfört med dagens produkter.
Tre strömförbrukareFörutom telefonens DSP, som används för signalhantering i basbandet, förbrukar konverteringen från analogt till digitalt liksom utgångsförstärkaren mest effekt. Och effektförbrukningen ökar med datahastigheten. De halvledarföretag som EET citerar anger att alla upptänkliga möjligheter nu måste användas för att klara energiproblemet.
Motorola anger att DSP:n måste ha intelligenta funktioner som tar hänsyn till olika trafikslag, Motorola anger att 3G-telefonerna under 90 procent av tiden kommer att användas för enbart telefoni, och bara 10 procent för snabb datakommunikation.
Om DSP:n kan ta hänsyn till detta så finns möjligheter att lösa problemet. Den stora knäckfrågan är att klara toppbelastningen när 3G-telefonen verkligen används för snabb datakom.
Med smart energistyrning skall en GSM-telefon kunna klara sig en månad, och erbjuda upp till åtta timmars taltid och 200 timmars standby, enligt Motorolas expert.
Göte Andersson