JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för Ericssons WDM-nät
Ericsson siktar nu på att slå sig in bland världens ledande leverantörer av fiberoptiska våglängdsmultiplexerade system, WDM, efter två mycket viktiga genombrott hos spanska Telefonica och brittiska BT, två av Europas största telefonbolag.

Båda inför nu Ericssons Erionsystem i stor skala i sina nationella fiberoptiska nät. Telefonica tog sitt första Erionsystem i drift i januari 1998.



- Ericsson är nu i bra position i Europa på WDM-marknaden. Vi räknar med att snart kunna redovisa besked om nya WDM-kunder i Europa, säger Karl-Magnus Hallberg, programdirektör för Ericssons WDM-system.

- Under första halvåret 1999 kommer vi att göra tunga inbrytningar i USA. Vi siktar på marknaden för storstadsnät och regionala telebolag i USA, säger Hallberg.

Tack vare WDM-tekniken kan kapaciteten höjas dramatiskt i de befintliga fibernäten till mycket låga kostnader.

Detta innebär att den optiska transmissionstekniken är av mycket stor betydelse för hela telekomindustrin. Det är därför strategiskt viktigt för Ericsson att slå sig in bland de ledande leverantörerna. WDM-marknaden domineras av Lucent, Ciena, Nortel, Alcatel och Pirelli.

Både BT och Telefonica har köpt Erionsystem med kapacitet för 16 våglängdskanaler med 2,5 Gbit/s i varje kanal, total kapacitet 40 Gbit/s.

BT har valt Ericsson som WDM-leverantör för sin internationella trafik. Det innebär att Erion används för internationell trafik som går genom Storbritannien, Atlanttrafik som skall transiteras genom Storbritannien och gå vidare till Europa.

BT använder Erion för punkt till punktförbindelser, totalt 600 till 700 kilometer, från västra till östra Storbritannien. Det finns dock så kallade ad/drop anslutningar i BT:s Erionnät i ett antal brittiska storstäder. Där kan utlandstrafik tappas av eller fyllas på.

Telefonica inför WDM i långdistansnätet mellan storstäderna i Spanien.

Det som skiljer Erion från andra WDM-system är att Erion har en högre säkerhetsnivå, en så kallad protected mode.



Dubbla kablar


Det innebär att WDM-trafiken går via två fysiskt skilda förbindelser parallellt mellan varje punkt, trafiken speglas i den andra kabeln. Om det blir avbrott i en kabel så tar den andra över. Ett managementsystem känner av trafiken och ser om avbrott sker.

Med denna dubblerade trafik finns därmed säkerhet mot avbrott i en kabel. I samband med avbrott går säkerhetsnivån ned, ända fram till dess att en ny dubblerad förbindelse är upprättad.

Göte Andersson



Ökar kapaciteten i befintlig optokabel


Med Dense Wavelength Division Multiplex, DWDM, eller WDM höjs kapaciteten dramatiskt och till en låg kostnad i de befintliga optonäten. Finessen med WDM är att flera parallella bitströmmar skickas i samma fiber men på olika våglängder.

Branschexperter räknar med att WDM spar minst 50 procent av kostnaden för ny kapacitet. Ibland upp till 90 procent jämfört med att installera nya optiska kablar.

Branschexperterna räknar med att det kommer att utvecklas WDM-system med teoretisk kapacitet upp till 1 Tbit/s. Det är system med 100 våglängder och 10 Gbit/s per våglängd.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)