JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. BT spar stora pengar med Ericssons nya ATM-nät
När det brittiska telefonbolaget BT beslutade köpa Ericssons ATM- baserat multitjänstnät är det ett viktigt besked för Europas telefonbolag.

BT är nämligen det första riktigt stora telefonbolag i Europa som beslutar införa ett multitjänst för alla slag av teletjänster i det viktiga långdistansnätet.



- När det nya nätet installerats kommer det att hantera alla slag av samtal, från enkla telefonsamtal till komplicerade videotjänster, säger Bill Cockburn på BT.

Det brittiska telefonbolaget har två viktiga skäl för att införa den nya tekniken enligt Ericssons experter. BT räknar med att göra miljardbesparingar genom att flytta alla slags långdistanstrafik till multitjänstnätet; telefoni, Frame Relay, Internettrafik och ATM-trafik. Det andra skälet är att multitjänstnätet är den billigaste metoden att höja kapaciteten i BT:s långdistansnät för att klara den snabba tillväxten för datakommunikation.

Det viktiga för Ericsson är att BT valde just Ericssons systemlösning för att nå dessa mål. Ericsson lanserade sin nya strategi för multitjänstnät och ATM-växeln AXD301 våren 1998. BT är det första riktigt stora telefonbolag som köpt Ericssons vision för hur telefonbolagen skall införa de nya multitjänstnäten. Tidigare har Ericsson bara redovisat mindre nätoperatörer som valt AXD301, bland annat i Kina, USA och Sverige.

Ericssons marknadschef Torbjörn Nilsson väntar att telefonbolag i hela världen kommer att införa nya ATM-baserade multitjänstnät inom två år. Före BT:s besked hade bara konkurrenterna Cisco och Lucent sålt den nya generationens nät till tunga telefonbolag. Cisco leder uppenbarligen eftersom företaget sålt till Sprint som nu bygger upp ett nationellt multitjänstnät i USA.



Hoppas på gamla AXE-kunder


- Ericsson tar ett stort kliv in i nästa generations fasta telenät genom BT:s order. Därför är det så viktigt. Många har trott att vi inte skulle klara detta, säger Torbjörn Nilsson.

BT är en av Ericssons gamla AXE-kunder och Ericsson hoppas nu sälja sitt nya system även till andra gamla kunder. Ericsson har sålt AXE till över hundra länder. Den gamla kundbasen kan bli ett trumfkort vid försäljningen av det nya ATM-systemet AXD301.

Ett av Ericssons argument för det nya ATM-systemet är nämligen besparingar i de befintliga AXE-näten. Ett normalt telefonnät består av lokala telefonväxlar och transitväxlar för långdistanstrafiken.

Tack vare integrationen mellan AXE och AXD301 kan transitväxlarna på sikt tas bort. 15-20 procent av AXE-kapaciteten i ett vanligt telefonnät används för långdistanstrafik. Ericsson har levererat ungefär hälften av BT:s telefonväxlar och så gott som alla transitväxlar.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)