JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klarar 30 Mbit/s över 5 GHz-nät

Systemleverantören Wi- Lan från Alberta i Kanada lanserar nu först i världen ett radionät för datakommunikation som klarar 30 Mbit/s i 5 GHz-bandet.

Företaget visade ett prototypnät vid Comdex i Las Vegas för några veckor sedan.



- Jag har inte sett någon annan leverantör i världen som lanserat ett radiolan för 30 Mbit/s, säger Henrik Abromowitz, ansvarig för radiolan i Ericsson Radio Systems.

Det kanadensiska företaget Wi-Lans nät baseras på modulationssystemet WOFDM, Wide-band Orthogonal Frequency Division Multiplexing, som företaget själv utvecklat.

Wi-Lan har redan sålt WOFDM-nät till Kinneviks brittiska telefonbolag Tele2. Kontraktet med Tele2 redovisades tidigare i år. Tele2 skall bygga ut WOFDM-nät med radiotäckning för 60 procent av de brittiska hushållen år 2003. Tele2 UK är ett dotterbolag till Kinneviks bolag Millicom International Cellular.

Wi-Lan lovar börja leverera WOFDM-nät i april 1999, några månader innan USA och Europa blir klara med sina nya radiolanstandarder Hiperlan2 och 802.11 för just 5 GHz-bandet. De skall klara 20-25 Mbit/s.

Wi-Lan är ett mindre företag med en omsättning på drygt 30 miljoner kronor. Wi- Lan försöker nu uppenbarligen lägga sig först bland världens systemleverantörer. Både Hiperlan2 och den nya versionen av 802.11 skall baseras på OFDM men specifikationerna är ännu inte klara. Wi-Lan har dessutom inte deltagit i standardiseringsarbetet, påpekar Abromowitz.



Patenterad teknik


Wi-Lan har gjort egna konstruktioner för sitt WOFDM-system och har amerikanska patent för dessa. Tidigare i år har Wi-Lan redovisat att företaget är berett att upplåta sina patent enligt de regler som gäller inom IEEE.

Modulationssystemet OFDM baseras på att informationen överförs via ett antal parallella bärvågor. I Europa används OFDM för digital-tv i marknätet. Wi-Lan anger att företaget vidareutvecklat tekniken och höjt både kapacitet och kvalitet jämfört med vad traditionella OFDM-system presterar inom samma bandbredd.

Företaget Wi-Lan grundades för att kommersialisera WOFDM. Utvecklingsarbetet startade 1990 av Dr. Hatim Zaghloul och Dr Michel Fattouche som beviljades patent 1992.

Göte Andersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)