JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lucent lanserar ny WDM- tjänst
Amerikanska Lucent lanserar nu en ny standard för att överföra IP-trafik, ATM-trafik och SHD-trafik via olika våglängdskanaler i ett WDM-system.

Den nya standarden kallas Simplified Data Link, SDL, och den klarar att paketera den bitström som sedan skickas ut i det optiska nätet utan att använda transmissionsstandarden SDH som bärare.



Lucent har nyligen föreslagit SDL som standard till Internetvärldens standardiseringsorganisation IETF. Dessutom börjar Lucent Microelectronics sälja SDH-kretsar som även klarar SDL redan i början av nästa år. Lucent kallar sina SDH/SDL-kretsar för Detroit. Volymproduktion utlovas till sommaren 1999.

- Lucents nya produkt Detroit är den första som klarar att överföra paket direkt via fiber utan SDH/ Sonet, säger Ed Roberts, chef för bredbandshalvledare vid Lucent Microelectronic.

Systemleverantörerna siktar på att införa våglängdsmultiplexering i de fiberoptiska näten. I varje våglängdskanal skickas sedan olika bitströmmar.

Syftet med den lösning som Lucent nu lanserar är att göra det möjligt att via ett enda transmissionssystem skicka bitströmmar med olika trafikslag i olika väglängdskanaler.

I varje kanal bär SDL upp trafiken och SDL klarar då att hantera IP-trafik, ATM- trafik och SDH-trafik. I andra änden av det fiberoptiska transmissionssystemet styckas de olika bitströmmarna upp och går sedan vidare i andra nät.



Passar tunga leverantörer


Electronic Engineering Times menar att Detroitsystemet borde kunna byggas in i snabba routrar. Svenska experter pekar också på att SDH/SDL-kretsarna från Lucent Microelectronics verkar vara skräddarsydda för att ingå i transmissionssystem, routrar eller växlar av något slag från någon tung systemleverantör. Lucent anger också att med Detroit blir det lättare för systemleverantörer att bygga sina system.

De första Detroitprodukterna klarar 155 Mbit/s, 622 Mbit/s och 2,5 Gbit/s. En mycket stor del av dagens transmissionssystem använder dessa hastigheter. Detta innebär att produkterna är riktade mot en mycket stor del av marknaden för fiberoptiska transmissionsnät. 155 Mbit/s används i lokala SDH-nät i medelstora städer. Detroit kan därmed underlätta för att införa WDM även i lokala fibernät.

Telias experter anger att SDL borde kunna ge en påtagligt förbättrad funktion men det handlar inte om några dramatiska prestandaförbättringar.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)