Amerikanska Bell Labs har demonstrerat ett transmissionssystem som med en laser sänder en smal ljussignal med 2,5 Gbit/s genom luften till en mottagare.
Det amerikanska forskningslabbet planerar utveckla system som klarar 10 Gbit/s.
Bell Labs anger att det nya systemet klarar felfri överföring upp till 2,4 km och att ingen annan systemleverantör i världen kan uppvisa ett liknande system med så hög kapacitet. Det kan konkurrera med radiolänkar och fiberoptiska system i telenätet.
Svenska experter håller med om att Bell Labs nu tagit ett stort kliv framåt inom ett smalt och relativt okänt område inom telekomsektorn. Det finns nämligen en handfull leverantörer i världen som utvecklat detta slag av system men dessa system har hittills bara klarat överföring med 30-50 Mbit/s. Svenska Ericsson har till exempel inte utvecklat några kommersiella produkter av detta slag.
Den stora fördelen med de nya optiska transmissionssystem är att nätoperatören kan införa dem utan några större praktiska problem. Eftersom det är en optisk ljussignal som skickas genom luften så behövs inga frekvenstillstånd från de statliga myndigheterna.
På platser där det är opraktiskt eller dyrt att dra en optisk kabel eller att installera ett radiolänksystem så kan det nya systemet konkurrera, anger Bell Labs. Det innebär att systemet riktar sig mot en nischmarknad inom telekomsektorn.
Dubbla länkar
Om en kråka flyger in i ljussignalen så bryts överföringen tillfälligt. Kråkan klarar sig men för att klara säker överföring har systemleverantörena normalt två parallella system och ett övervakningssystem som ser till att mottagaren verkligen får rätt signal, säger experterna. Sannolikheten att två fåglar samtidigt bryter ljussignalen är låg.
I Bell Labs nya system används specialkonstruerade teleskop. I teleskopet finns laser, mottagare samt en stark optisk förstärkare. Lasern sänder en ljussignal med data via teleskopet riktad mot mottagaren i det andra teleskopet.
Bell Labs planerar att vidareutveckla systemet så att längre avstånd kan uppnås. En annan viktig punkt är att införa WDM-teknik så att flera olika våglängder kan användas. Därmed kan kapaciteten höjas dramatiskt.
Det är den amerikanska telekomleverantören Lucent, en viktig konkurrent till Ericsson, som äger Bell Labs och det innebär att den nya tekniken kommer att införas i Lucents system. Lucent räknar med att använda systemet för ATM- och IP-trafik.