JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Anders Igel höjer tempot
Ericsson Infocom siktar nu på expansion. Produktnyheterna duggar tätt och chefen Anders Igel pratar om revolution.

En hel rad nya tunga nätprodukter lanseras nu av Ericsson Infocom:


• En moderniserad AXE som även kan utrustas med ATM-kapacitet.


• En ny fristående ATM-växel.


• IP-routern AXI510.


• Public Intranet för Internettelefoni.


• ADSL för snabb Internetaccess.


• Erion, som ytterst handlar om att Ericsson på nytt vill slå sig in på den tuffa marknaden för fiberoptiska transmissionsprodukter.

Mest spännande är naturligtvis om Ericsson skall lyckas konkurrera med den amerikanska datakomindustrin, och då framför allt Cisco om den snabbväxande Internetmarknaden som av allt att döma kommer att dominera i framtidens telenät.

Ericsson satsar på två huvudspår. För det första ska produkterna för de publika telenäten uppgraderas så att de klarar snabb Internettrafik. Däri ingår en uppgradering av AXE med ATM-kapacitet.

För det andra kommer en hel rad nya produkter för fristående datakomnät som klarar alla slag av viktiga Internettjänster - ett område där Ericsson tidigare inte alls haft någon stark ställning.

Framgång för de nya datakomprodukterna är därmed av största betydelse och Anders Igel, affärsområdeschef för Ericsson Infocom, tvekar inte.

Han räknar med snabb expansion för Ericssons datakomnät. Orderingången på datakomprodukter skall nå 7,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) redan år 2000 om allt går i lås.

Idag är den siffran en miljard kronor, enligt tidningen Affärsvärlden. Som jämförelse kan nämnas att Cisco omsatte 7,5 miljarder dollar under året 1996-97.

- Vår ambition är att bli en signifikant spelare på världsmarknaden inom detta område, säger Anders Igel till Elektroniktidningen.

- Vi får en mycket stor expansion för IP-baserade tjänster. Det är en revolution som startat. Rösttrafik kommer via IP-nät, säger han.



Ericsson är återförsäljare idag


Systemprodukter för traditionell telefoni har alltid varit Ericssons kärnverksamhet. Därför är det inte konstigt att man vill vara med när telefonitrafiken växer via Internet. Hittills har Ericsson dock varit återförsäljare för en rad andra leverantörer av routrar och ATM-växlar. Idag säljer man sådana produkter från Bay Networks, General Datacom, ADC Kentrox och Cisco.

Om Ericsson skall lyckas på världsmarknaden på sikt är det därför nödvändigt att utveckla egna produkter. Och det är just vad man nu är på väg att göra. Ericsson utvecklar nu en ny egen ATM-växel för datanäten kallad AXD301 och den nya IP- routern AXI510, som är Ericssons andra egenutvecklade router.

Företaget investerar också i amerikanska Juniper som utvecklar en snabb så kallad Gigarouter.

Ericsson har även utvecklat Public Intranet för Internettelefoni. Systemet klarar internettelefoni, video- och datakonferens och är IP-baserat. Systemet skall klara den internationella standarden H.323 för multimediakonferens.

- Gradvis vill vi höja andelen egenutvecklade produkter på detta område, säger Igel utan att ange någon tidpunkt eller något tempo.



Vill dra nytta av AXE-basen


Nya produkter mycket viktiga även för de publika telefonnäten.

- Vi vill dra nytta av den installerade AXE-basen. Dagens telekomnät kommer att spela en avgörande roll de kommande åren. Nätoperatörerna vill införa teknik i de befintliga näten som gör att de klarar att erbjuda nya tjänster, säger Igel.

- Det finns en enorm global marknad för uppgradering av de befintliga telefonnäten med nya funktioner för IP-trafik.

- Över hela världen finns småföretag och privatabonnenter som är anslutna till de publika telefonnäten. För dem är IP-trafik via de publika telefonnäten det bästa alternativet, säger han.

Ericsson moderniserar AXE och tillför nya funktioner. Bland annat kan en ATM- växel integreras som gör att AXE i framtiden kan klara både telefoni och datakomtjänster.

Uppgradering av överföringskapaciteten i de lokala telefonnäten fram till abonnenterna är en annan stor marknad. Ericsson anger att efterfrågan på ISDN nu är enorm världen över. Även detta är en viktig förändring - tidigare har den marknaden inte varit så stor.

Men eftersom många kunder kräver mer än ISDN utvecklar nu så gott som alla systemleverantörer nya snabbare accessnätsprodukter. Framför allt gäller det system med snabba XDSL-modem för telefonnäten och motsvarande produkter för kabel-TV-nät. Även här kommer nya produkter från Ericsson.

Dessutom har man i år lanserat Erion, en egenutvecklad produktfamilj inom fiberoptiska transmissionsystem. De närmaste åren väntas telefonbolag runt om i världen införa en teknik kallad våglängdsmultiplex där man via samma fiber kan sända flera parallella bitströmmar och därmed höja kapaciteten i befintliga fibernät. Erion är ett system för just denna marknad.

- Vi hoppas bli en tung leverantör på denna marknad med våra egenutvecklade produkter, säger Igel.

Med så många nya produkter i pipeline blir de närmaste åren mycket spännande. Det handlar ytterst om hur Ericsson skall hävda sig som leverantör för framtidens fasta telenät.

Göte Andersson

Inte en, inte två utan tre egna ATM-växlar


Ericssonkoncernen utvecklar nu tre nya ATM-växlar. Ericsson Infocom svarar för två av dem, som klarar överföring av 2 Mbit/s eller snabbare i det fasta nätet.

En skall integreras i AXE. Den andra är avsedd för fristående datakomnät.

- Utvecklingen av dessa två produkter är samordnad, säger Igel.

Samtidigt utvecklar Ericsson Radio en tredje ATM-växel för mobila bredbandsnät, och då handlar det om datahastigher upp till 2 Mbit/s.

Här har Ericsson inte samordnat utvecklingen. Fasta nät och radionät är två ATM- miljöer med olika krav, understryker företaget.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)