JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nytt kabelnät till hushållen ger ISDN tuff konkurrens
Telia bygger om sitt kabel-TV-nät för interaktiv kommunikation. 1,3 miljoner kabelhushåll får inom två år möjlighet att surfa med cirka 500 kbit/s, flera gånger snabbare än ISDN som klarar 128 kbit/s.

Kabel-TV-hushållen kan använda den digitala TV-mottagaren och tangentbordet för Internettrafiken. Den tekniska specifikationen för den så kallade Euroboxen klarar detta. Programvara för att klara att surfa via den digitala TV-mottagaren är under utveckling.

Telia Kabel-TV har ännu inte satt något pris för sin nya Internettjänst men det är uppenbart att målet med denna nättjänst är att konkurrera ut Telias ISDN-nät när det gäller snabb Internetaccess hos kabelhushållen. Denna nya tekniska lösning för snabb Internetaccess kan få bred spridning i landet eftersom kabelbolagen har drygt hälften av landets hushåll anslutna.



Fyra stora kabelbolag


De fyra största kabel-TV-bolagen har cirka två miljoner hushåll anslutna, varav Telia svarar för 1,3 miljoner hushåll. Dessa fyra kabelbolag har kommit överens om att använda Euroboxen. Går det bra för Telia med Internet via kabel-TV kan detta därmed få stor betydelse. Exakt hur bra Internettjänsten via kabel-TV kan bli är ännu oklart, säger Telias experter. Ett av de viktigaste problemen är att utveckla en Internetbläddrare för operativsystemet Open TV. Detta operativsystem används i Telias digitala TV- mottagare och det har utvecklats av Thomson Sun Interactive.

Världens dominerande Internetbläddrare, Netscape och Internet Explorer måste anpassas om de skall användas under operativsystemet Open TV. Å andra sidan kan marknaden bli mycket stor eftersom en rad tunga kabel-TV-bolag i Europa valt Euroboxen som standard för sin digitala TV-mottagare. Det gäller kabelbolag med flera tiotal miljoner anslutna abonnenter.



Uppgradering ett krav


Själva grundbulten för de nya interaktiva tjänsterna är dock uppgraderingen av kabelnäten. Telia drar nu fram fiberkabel till bostadsområden till en punkt där det finns mellan 500 och 2 000 hushåll kvar. I fiberkablarna införs interaktiv kommunikation.

Nedströms mot abonnenterna höjs kapaciteten till cirka 800 MHz. Uppströms från abonnenterna införs för första gången en backkanal med kapacitet för 42 MHz. Det lokala nätet ägs normalt av den lokala fastighetsägaren.

Telia börjar nu förhandla med fastighetsägarna i syfte att få dem att även uppgradera de lokala fastighetsnäten ända fram till antennuttaget i varje bostad. Själva uppgraderingen för interaktiva tjänster kräver investeringar av tusentals fastighetsägare som är anslutna hos Telia Kabel-TV.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)