JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cebit: GPS-mottagare visar var mobiltelefonen är
Svenska Satsafe har utvecklat ett styr- och övervakningssystem där en liten GPS-mottagare kopplas till GSM-telefonen. Användarens position visas på en karta via Internet.


Satsafes system grundar sig på att GPS-mottagare - men också larm och över hundra andra givare - kan ansluts till GSM-telefonen. Informationen skickas via SMS-meddelanden till en central server. Där bearbetas information och blir tillgänglig på en vanlig hemsida.

Idag kan företagets produkter, VIP2 och MLS2, anslutas till Nokias och Ericssons GSM-telefoner. Därmed kan exempelvis en segelbåt, utrustad med en GPS-mottagare, följas av anhöriga via Internet. Systemet kan även användas för att exempelvis övervaka sommarstugan, godstransporter och personbilar.



För alla GSM-nät


Tekniken gör GSM-nätet till ett transportnät för informationen, utan att ny teknik behöver införas i mobilnätet. Rent tekniskt kan systemlösningen införas i alla GSM-nät oberoende av nätoperatör. Idag används SMS-meddelanden och i framtiden planerar företaget att använda paketdatanätet GPRS.

Givarna ansluts med kabel till GSM-telefonerna, men i framtiden räknar företaget med att använda Bluetooth. Man har helt enkelt utvecklat en generell plattform för distansövervakning där mobilnätets täckning sätter gränsen för vilka geografiska områden som kan övervakas.

Satsafe siktar både på Europa och USA med sitt nya system.

- Om vi lyckas når vi en miljardomsättning om fyra år, säger Johan Tegnér som är försäljningschef på företaget.

Hittills har cirka 30 miljoner investerats i systemutveckling och planen är att investera ytterligare cirka 70 miljoner vid den internationella expansionen.

Företaget samarbetar med SOS Alarm som skall använda systemet för att enskilda personer skall kunna skicka larm med en knapptryckning. Före lanseringen vid årets Cebitmässa har dessutom 200 system sålt till ett tiotal kunder i Sverige. Satsafe samarbetar även med det amerikanska satellitföretaget Orbcom, som har ett globalt satellitsystem.

Priset för GPS-mottagare MLS2 är 6 900 kronor och abonnemangskostnaden kan bli cirka 100 kronor per månad, enligt företaget. När satellitnätet används för kommunikationen blir kostnaderna dock högre.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)