JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung först med GPRS- telefon
Kriget om de nya GPRS- telefonerna har startat. Samsung leder just nu ligan med en GPRS-telefon som klarar 58 kbit/s. Lucent/Samsung och Motorola utlovar GPRS-telefoner redan under första halvåret i år.

Både Nokia och Ericsson ligger senare, de planerar volymleveranser tidigast i slutet av detta år.



- Vi räknar med att många GSM-operatörer lanserar kommersiella GPRS-tjänster i sommar, säger Andy Craigan, marknadsansvarig för Lucent Microelectronics GSM/GPRS.

GPRS är det första stora steget mot mobilt Internet och Brittiska BT Cellnet ska dra igång sitt nät under första halvåret i år och Deutsche Telecom i sommar. Dessutom finns fler än 20 provnät i drift. Lucent räknar uppenbarligen med att mer än 10 GPRS-nät kommer i drift inom sex månader.

Att GPRS-tekniken fungerar är redan klart men innan många miljoner GSM- abonnenter kan börja använda GPRS måste det i praktiken bli klart att produkterna verkligen är kompatibla. Det gäller både nät och telefoner.

Ericsson säger att GPRS-standarden inte är stabil. I höstas fanns över 100 ändrings- och rättningsförslag i ETSI-standarden som måste åtgärdas.

Det allvarligaste problemet är om miljoner GPRS-telefoner kommer ut på marknaden och användarna inte kan nyttja dem som förväntat.



Olika prioriteringar


Det är uppenbart att både Lucent och Motorola valt en annan strategi än Ericsson och Nokia. Både Lucent och Motorola prioriterar nu att gå ut snabbt på marknaden och budskapet är att de snart kan leverera stora volymer.

- Vi är påtagligt före alla andra leverantörer av kretsar för GPRS-marknaden. Vi kan idag leverera kretsar för GPRS Klass 8. Klass 12 kommer senare och därefter skall våra kretsar även klara EDGE som ger ännu högre datahastighet, säger Andy Craigan i Lucent.

- Jag tror vi kommer att fortsätta ligga först med ny och högre kapacitet för GPRS och Edge, säger han.

Det är Lucents GPRS-produkter som nu gör det möjligt för Sydkoreanska Samsung att lansera sin nya GPRS-telefon. Lucent har tagit fram både kretsar och programvaruplattform.

Företaget menar att med denna kapacitet redan från start får GPRS bättre möjligheter att konkurrera med det fasta nätet, med V.90-modem eller ISDN.

Elektroniktidningen har sökt uppgifter om Motorolas GPRS-telefon, de uppgifter som nu cirkulerar innebär att den är avsedd för två tidsluckor och 28,8 kbit/s, hälften av vad Lucents produkt presterar.

Göte Andersson



Fler tidsluckor ger större bandbredd


ETSI har standardiserat 18 klasser för GPRS-telefonerna. Den lägsta innebär att en tidslucka används.

Lucents produkter klarar Klass 8, vilket innebär fyra tidsluckor och datahastigheten 58 kbit/s nedströms mot abonnenten och en tidslucka med 14,4 kbit/s uppströms mot nätet. Lucent utlovar nu även kretsar för Klass 12 innan året är slut och det innebär 58 kbit/s dubbelriktad kommunikation. Klass 18 klarar 115 kbit/s, eller mer, beroende på kanalkodningen.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)