JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bränsleceller ersätter batterier i mobiler
Motorolas forskare i USA har utvecklat en ny batteriteknik som kan ge tio gånger så effektiva batterier som idag.

Den nya batteritekniken är högintressant för data- och teleindustrin eftersom bränslecellerna kan användas som energikällor i mobiltelefoner och bärbara datorer.



Den nya tekniken bygger på bränsleceller av metanol, eller träsprit, som i kombination med syre bildar en mycket effektiv och billig kraftkälla. Energin i en cell räcker till exempel för att driva en mobiltelefon i en månad, eller en bärbar dator i minst tjugo timmar. De nya bränslecellerna är betydligt mindre och lättare än dagens batterier, vilket kan bidra till ännu mindre mobiltelefoner.

Ytan är liten som ett vanligt frimärke och tjockleken är någon millimeter. Bill Ooms, som är forskningschef hos Motorola, tror att kommersiella bränsleceller kan göras ungefär lika små som en bläckpatron i en vanlig penna.

Enligt Motorola skall de nya bränslecellerna dessutom bli betydligt billigare i inköp jämfört med dagens batterier.

De nya bränslecellerna, som tagits fram i Los Alamos National Laboratory, har flera unika egenskaper som skiljer dem från andra bränsleceller: Vanligtvis ger bränsleceller en ganska låg spänning, och det krävs att man "stackar" flera bränsleceller för att få ut den spänning som behövs för elektronisk utrustning. Motorola har dock lyckats designa bränsleelementen så att en enda bränslecell får lika mycket spänning som ett traditionellt batteri. Vidare klarar sig den nya cellen utan luftpumpar och värmeväxlare, vilket annars har hindrat bränsleceller för att användas i elektronikindustrin.



Om tre till fyra år


Framgångarna med de nya bränslecellerna har gjort att Motorola i Los Alamos bildat ett särskilt utvecklingsteam för att få bränslecellerna in på marknaden så fort som möjligt. Motorolas forskare uppskattar att de nya batterierna kan komma ut på marknaden om tre till fyra år.

De närmaste åren kommer genombrott för en helt ny generation mobiltelefoner och portabla datorer och då kan de nya bränslecellerna bli ett viktigt konkurrensmedel.

De leverantörer som är först får här en ny möjlighet att stärka sin position. Frågan är naturligtvis om Motorola kan stärka positionen mot Ericsson och Nokia. Ericsson ligger inte efter, uppger företagets talesmän.

- Det är självklart att vi tittar på denna teknik, säger Nina Eldh, Ericsson Mobile Communications.

Ulf Boivie

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)