JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För tidigt ropa hej för fingeravtryck
Det kommer att ta flera år innan fingeravtryck kan garantera säker identifiering för mobiltelefoner.


- Tidigast i höst kan vi se om vi kan klara kraven, säger Sven Gustafsson, teknisk direktör vid Fingerprint Cards i Göteborg.

Vid årets Cebitmässa visade Ericsson och Fingerprint hur fingeravtryck kan användas för säker identifiering av mobiltelefonabonnenter, och Göteborgsföretaget hoppas på ett genombrott för sitt patenterade system om några år.

Men från USA kommer nu signaler om stora problem med de biometriska metoderna för säker identifiering av användare. Det är uppenbart att barnsjukdomarna ännu inte är över, även om många är övertygade om att tekniken verkligen kommer att fungera.

Sven Gustafsson bekräftar att det finns olösta problem inom fyra områden. Systemet måste klara kemisk påverkan från vardagsmiljön - allt från vatten till coca-cola i måttliga mängder - samt slitage, skrapningar och elektriska urladdningar.

Företaget gör nu omfattande tekniska prov med sitt system och hoppas att i höst ha svaren på hur den fysiska konstruktionen skall se ut för att klara kraven. Om allt går vägen hoppas Fingerprint Cards att volymleveranser sedan kan starta för vissa nischmarknader år 2000.

- Jag tror att vår metod slår igenom de närmaste åren, säger Gustafsson.



I gott sällskap


Han påpekar även att det tog fem års utveckling innan mobiltelefonen kunde bli volymprodukt och 15 år innan Xerox kopiator blev verklighet.

Fingerprint Cards har utvecklat ett system som vilar på patent från 80-talet. Systemets sensor läser av mobilabonnentens fingeravtryck, lagrar det och matchar det sedan med abonnentens avtryck när identifiering behövs. Systemet ryms på två kretsar som kan integreras i mobiltelefonen. Hittills har 35 miljoner investerats.

Förutom Fingerprint Cards finns ytterligare ett antal företag som utvecklat komponenter och system för biometrisk identifiering. Enligt Gustafsson är de fem ledande företagen Fingerprint Cards, Infineon, ST Microelectronics, samt amerikanska Auten Tec och Veridicon.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)