JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu kan 3G sätta fart
Överenskommelsen mellan Ericsson och amerikanska leverantören Qualcomm öppnar dörren för beslut om standard för tredje generations mobilnät. Därmed kan industrin börja utveckla produkterna och utbyggnaden starta.


För vanliga användare blir konsekvensen av överenskommelsen att samma mobiltelefon i bästa fall kan användas överallt i världen. Dessa mobiltelefoner klarar både telefoni och avancerade Internettjänster.

- Hela industrin vinner på uppgörelsen. Dödläget i standardiseringen bryts. Jag räknar med beslut om standarden senare i år. Det innebär full fart framåt för alla, säger Mats Dahlin, Ericssons chef för försäljningen av nätutrustning.

- Nu kan standardiseringen bli klar och korslicensiering mellan leverantörerna kan starta, säger Arja Suominen, Nokias presstaleskvinna.

Elektroniktidningen har även talat med experter hos nätoperatörerna och de menar att överenskommelsen är den största julklappen till telekomindustrin på länge. Ericsson och Qualcomm har enats om en ny modell för en enda gemensam global standard som rymmer alla alternativ enligt en modell som ursprungligen föreslagits av GSM-operatörer och CDMA-operatörer.

Visserligen finns det fortfarande olösta frågor kvar när det gäller patentlicensieringen men den blockering som Qualcomm utlöste hösten 1998 för standardiseringen i ITU är nu hävd.

Qualcomm har dock ännu inte uppgett om företaget nu är berett att gå in i den patentgrupp som telekomindustrin startat för licensiering. Gruppen diskuterar utformningen av en gemensam modell för licensiering av patent för tredje generationens mobilnät. Målet är att det skall bli lätt för företag att köpa de licenser som behövs för att konstruera produkter för de nya näten.



Striden gällde tekniken


Ericsson och Qualcomm har formellt tvistat om patenträttigheter, men egentligen har tvisten gällt vilken teknik och vilka leverantörer som skall vinna på världsmarknaden när de nya näten byggs ut om några år. Inga belopp har redovisats men i praktiken handlar uppgörelsen som redovisades förra veckan om framtida affärer för hundratals miljarder kronor.

Avtalet innebär i praktiken att Qualcomm kastar in handduken. Företaget ska inte längre leverera egna mobiltelefonnät utan koncentrerar sig på andra affärsområden.

En huvudpunkt i affären är nämligen att Ericsson övertar Qualcomms verksamhet när det gäller mobilnät enligt den amerikanska CDMA-standarden. Ericsson går därmed in på en helt ny marknad och tar även på sig att utveckla den nya generationen av CDMA-standarden som kallas CDMA2000.

Dessutom skall även andra företag få köpa licenser av Qualcomm för att konstruera egen nätutrustning för de nya mobilnäten på rimliga villkor. Tidigare har Qualcomm krävt högre avgifter för sina patenträttigheter än telekomindustrin varit beredd att betala. Det finns internationella regler, uppställda av Internationella Teleunionen (ITU), för hur höga avgifter en patentinnehavare får ta ut av andra leverantörer men Qualcomm har med råge överskridit denna avgiftsnivå.

Striden i patentfrågan ledde i december fram till fullständig blockering. ITU beslöt att ingen ny global mobiltelefonistandard fick etableras förrän patenttvisten var löst.

Överenskommelsen mellan Ericsson och Qualcomm innebär att de båda företagen tillsammans föreslår en enda standard för framtidens mobiltelefoninät. Denna standard skall sedan innehålla tre så kallade moder, däribland CDMA2000 och WCDMA. Avsikten är att även att harmonisera dessa moder så att en abonnent kan köpa en mobiltelefon som kan användas i hela världen.

Göte Andersson

Gemensam grund i CDMA och WCDMA



Ericsson har gått i spetsen för Wideband Code Division Multiple Access (WCDMA) medan Qualcomm har Code Division Multiple Access (CDMA). Samma grundteknik används i båda fallen och Ericsson har därför patent som även gäller för CDMA, och Qualcomm har patent som gäller för WCDMA.

Ericsson säger sig ha åtta patenterade konstruktioner som idag används i de CDMA-näten världen över. Ett av Ericssons viktigaste patent gäller soft handover som används när en mobiltelefon byter från en basstation till nästa.

Soft handover innebär att mobiltelefonen under en kort tidsperiod har förbindelse med tv-basstationer. I CDMA-näten används tekniken idag, och Qualcomm har faktiskt licensierat Ericssons patenterade konstruktion till en rad andra leverantörer, bland andra Lucent och Nortel, utan att ha en uppgörelse med Ericsson.

Överenskommelsen mellan Ericsson och Qualcomm innebär att Qualcomm nu får rätt att vidarelicensiera Ericssons patent. Qualcomm har även omprövat sina CDMA- patent. Företaget har ett mycket viktigt patent registrerat 1992 och vid den förnyade prövningen har US Patent and Trademark Office bekräftat Qualcomms rättigheter och dessutom givit Qualcomm rätt när det gäller ytterligare 19 krav, anger Qualcomm.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)