JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ökad konkurrens inom mobilt Internet
3Com, Alcatel, Microsoft och en rad andra företag går nu till offensiven när det gäller mobila Internettjänster.


Utspelen kom vid årets Cebitmässa och de visar att Ericsson, Nokia och Motorola kommer att få hård konkurrens inom mobila Internettjänster. Amerikanska 3Com och franska Alcatel startar ett samarbete som innebär att 3Coms handdator Palm skall kopplas till Alcatels GSM-telefoner med hjälp av radiotekniken Bluetooth. Företagen skall nu utveckla programvara.

- I slutet av året skall programvaran vara klar så att handdatorn Palm kan kommunicera med Alcatels GSM-telefon, säger Anne-Marie Boucier, marknadschef för 3Coms handdatorer i Europa, till Elektroniktidningen.

De två företagen planerar starta ett forum öppet för alla intresserade företag. Denna forumgrupp skall utarbeta ett öppet API (Application Programming Interface) så att fristående leverantörer kan utveckla programvaror för mobila Internettjänster via handdatorn Palm. 3Com och Alcatel planerar även att utarbeta en programvaruplattform, baserad på teknik från de två företagen, som skall erbjudas till tjänsteleverantörer och slutkunder.



Telefonen lånar datorns skärm


Dessutom planerar 3Com och Alcatel att utveckla programvara för att synkronisera applikationer mellan Alcatels GSM-telefoner och handdatorerna. Därmed kan GSM- telefonens funktioner skötas på handdatorn vilket naturligtvis är en fördel eftersom den har större bildskärm och tangentbord än mobiltelefonen.

3Coms inträde på GSM-marknaden är mycket viktigt eftersom företagets handdatorer har en så stark ställning. 3Com har utvecklat produkten och den har även ett eget operativsystem. Fristående leverantörer utvecklar programvara för Palm. Enligt 3Com har Palm drygt 70 procent av världsmarknaden för handdatorer. 3Com säljer sin produkt under eget namn men även IBM, Franklin Covey och Symbol Technolgies säljer produkten.

För 3Com är samarbetet med Alcatel mycket viktigt. Ericsson, Nokia och Motorola kommer med produkter för mobila Internettjänster och Palm riskerar helt enkelt att slås ut på marknaden om inte produkten kan erbjuda de mobila Internetjänster som nu kommer via GSM och andra mobilnät.



Microsoft i allians


3Com står även under tryck från Microsoft som vid Cebit lanserade en allians med japanska Panasonic, Acer från Taiwan, holländska Philips och Daewoo från Sydkorea. Även här handlar det om nya mobiltelefoner som klarar Internettjänster. Bakom varumärket Panasonic står japanska Matsushita, en av världens största konsumentelektronikleverantörer och företaget visade vid Cebit hur bra dess GSM-telefon kopplad till en handdator klarar mobila Internettjänster.

För Microsofts del är syftet med samarbetet att Windows skall få starkt fotfäste på den nya marknaden. Microsoft lovar en rad nya tjänster för både telefoni och mobilt Internet.

Efter årets Cebit är det uppenbart att minst tre olika operativsystem konkurrerar på marknaden för mobiltelefoner och handdatorer: Palms OS, Windows och brittiska Epoc som stöds av Ericsson, Nokia och Motorola. Ericsson lanserade vid Cebit en handdator och en mobiltelefon för mobila Internettjänster, båda utrustade med Epoc.

Dan Törnström Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)