JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telematik för miljarder
Ericsson siktar på en ny miljardmarknad för datakommunikation mellan maskiner.

Ett IP-baserat transportnätsystem är under utveckling som skall klara säker kommunikation för exempelvis kreditkortsläsare, varuautomater, elmätare och larm. Försäljningen skall starta senare i år.



- Det borde finnas en ny global marknad värd några hundra miljoner kronor per år för denna nya typ av system, säger Jörgen Johansson, marknadsansvarig för Telematikenheten på Ericsson Software i Karlskrona som utvecklar den nya produkten.

Ericsson siktar på att sälja sitt nya system till stora nätoperatörer som har både mobilnät och fasta nät och vill höja trafikvolymen. Även mindre fastighetsägare som vill övervaka fastighetsdriften skall kunna bygga små privata övervakningsnät med ett fåtal givare. Kostnaden kan vara från några hundra tusen kronor upp till mer än tio miljoner kronor för stora nät.



Maskin till maskin


Programspråket är Java och operativsystemet är Windows NT. Kraftfulla persondatorer skall användas.

Ericsson kallar sitt nya system ett Virtual Private Telematic Network, det vill säga ett telematiknät för maskin till maskinkommunikation. System som enbart inhämtar mätdata kallas telemetrisystem och Ericsson vill poängtera att telematiknätet har en högre funktionalitet.

Sedan 70-talet har det funnits system för att hämta in data till centrala system men de har normalt varit skräddarsydda för en enda tilllämpning, till exempel väderdata.

Det nya med Ericssons produkt är att det är ett generellt IP-baserat transportnät som skall garantera säker kommunikation för många slag av datatjänster via alla viktiga nät som mobilnät, kretskopplade telefonnät, bredbandsnät och paketdatanät. Ericsson är bland det första i världen att utveckla ett sådant nät, hävdar Jörgen Johansson.



Ryggraden saknas


Enligt företagets marknadsundersökningar finns redan stödsystem som klarar att bearbeta mätinformation och det finns varuautomater och lokala terminaler med intelligens som kan generera mätdata. Det som saknas är ett säkert nät som klarar kommunikationen från alla spridda lokala enheter till de centrala datasystemen.

- Det är där vårt nya telematiknät passar in, säger Jörgen Johansson.

Systemet består av lokala enheter kallade RTU:er, Remote Terminal Units, som placeras vid varje maskin samt en central styrdator där nätet kan övervakas. I varje lokal enhet sitter bland annat en GSM-modul som skickar iväg uppgifter via någon mobilteleoperatörs nät.

På den lokala enheten rullar ett styrprogram som bland annat talar om vad som ska mätas och hur ofta det ska skickas rapporter till den centrala datorn. De lokala inställningarna kan ändras från den centrala datorn. Man kan till exempel tänka sig en hiss, där informationen om varje hisstur loggas lokalt. En gång per dygn skickas en rapport, via GSM-modemet, till hissfirmans centrala dator i form av ett SMS-meddelande.

Alexander Kristofersson

Göte Andersson



Wireless Maingate i frontlinjen




Det nya svenska företaget Wireless Maingate siktar på att etablera en helt ny massmarknad för kommunikation mellan maskiner.


Företaget är först i världen att bygga ett generellt kommunikationsnät för maskiner. Nätet är i drift och används bland annat för larm, elmätning och kreditkortsläsning.

Wireless Maingate har byggt transportnätet på egen hand eftersom det inte funnits systemprodukter att köpa.

Företaget vill inte ange hur mycket det kostat men det är klart att det handlar om ett antal tiotal miljoner kronor. Maingate är öppna för att köpa Ericssons nya produkter om de passar, säger vd Jörgen Askeroth.

- Jag tror det finns en marknad för Ericssons nya system, säger Jörgen Askeroth, vd för Wireless Maingate.

Wireless Maingate anger att den svenska marknaden är värd cirka två miljarder fram till 2004 för nätoperatörerna. Ericsson håller med och anger att USA- marknaden för samma tidsperiod kan bli värd så mycket som 50 miljarder kronor för nätoperatörerna. Analysföretaget Yankee Group har gjort analys av USA- marknaden.

AK GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)