JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hemnät ska upprepa Ericssons GSM-succé
Den amerikanska IT-industrin satsar nu på hemnät. Cisco, Whirlpool, Sun och GTE vill etablera en ny massmarknad för hemnät baserade på den så kallade OSGI-standarden som även har starkt stöd i Europa.


- Vi tycket detta är jättebra. Det vidimerar att Ericsson valt rätt väg, säger Malte Liliestråle, ansvarig för affärsutveckling för e-services inom Ericsson.

De senaste åren har många satsat på hemnät men den stora frågan är vilken teknik som vinner slaget. Förra våren lanserades standarden Open Service Gateway Initiative, OSGI, med stöd av ett 20-tal tunga IT-företag, efter förslag från Ericsson. Cisco stod då utanför.

När nu marknadsledande företag som Cisco, Whirlpool, Sun och GTE gemensamt satsar på OSGI i USA innebär det att USA och Europa verkligen drar åt samma håll. Idag är de fyra företagen medlemmar i OSGI.



Kylskåp och ugnar i hemnät


Vid Consumer Electronics Show i Las Vegas, som är USA:s största mässa för området, demonstrerade företagen en rad hemnättjänster. Vitvaruleverantören Whirlpool kommer med både kylskåp och ugnar som skall anslutas. Även Suns signalstandard Jini, Ciscos hemnätrouter och GTE:s telefonnät skall ingå i hemnätet Connected Family som demonstrerades för första gången på mässan.

Internet, telefoni, video, larm och andra slag av nättjänster integreras för att erbjuda hushållen alla upptänkliga nyttotjänster. Hemnätservern är ansluten till Internet via ADSL-modem.

Det yttersta syftet med demonstrationen i Las Vegas är att driva fram en ny massmarknad.

- Vi räknar med att det tar två till tre år innan utbyggnaden tar fart. Först måste de nya produkterna och tjänsterna utvecklas. Sedan kan försäljningen starta, säger Malte Liliestråle.

Han räknar med att även företag som Motorola, IBM och Microsoft kommer att satsa på OSGI-standarden i USA. OSGI-föreningen diskuterar nu att även inkludera Microsofts signaleringsstandard Plug and Play, och inte bara Suni Jini, vilket borde stimulera Microsoft att engagera sig på allvar.

Ericsson hoppas att uppslutningen bakom OSGI blir så stor att den får ett brett genombrott, enligt GSM-modell.

Gruppen bakom OSGI arrangerar den 2 och 3 februari en konferens i Stockholm som till vissa delar är öppen även för icke medlemmar.

Göte Andersson

www.osgi.org

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)