JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Billigare kabel-tv med våglängdsmultiplexering
Kabel-tv-bolagen inför nu våglängdsmultiplexering (WDM) i de lokala fibernäten i städerna.

I Sverige bygger Telia redan ut med den nya tekniken och i USA planerar TCI, USA:s största kabelbolag, att införa tekniken.



Det är billigare att öka kapaciteten med WDM än att fortsätta använda koaxialkabel i de tyngsta delarna av kabel-tv-näten.

Det är drivkraften för att införa WDM för kabel-tv, en teknik som kommit fram under det senaste året. Telia är tidigt ute.

- Vi har infört tekniken i kabel-tv-näten på ett tiotal orter i Sverige, säger Hans Brattberg, teknisk chef för Telia Infomedia Television.

Standarden för kabel-tv anger att näten delas i tre delar - D1, D2 och D3 - på varje ort. D1, som avser ett tungt stamnät från mottagningscentralen fram till bostadsområdet, D2, för det lokala kabelnätet mellan fastigheterna och slutligen D3 som avser kabelnätet i själva fastigheten. Tidigare har vanlig koaxialkabel använts i alla tre nätdelarna i Sveriges kabel-tv-nät.



Fiberkabel och WDM


När Telia nu digitaliserar kabel-tv-näten införs fiberkabel och WDM i D1-nätet. Därmed får Telia kapacitet att sända många hundra tv-kanaler via D1-näten. I D2 och D3 bibehålls koaxialkablarna. Där installeras nya förstärkare som höjer kapaciteten.

Telia Infomedia inför ett antal våglängdskanaler per fiber. Ett antal digitala transportströmmar, var och en med 45 Mbit/s, multiplexeras samman och skickas i varje våglängdskanal.

I europastandarden för digital kabel-tv finns specifikation för transportströmmar för överföring av digital-tv.

Varje transportström får 45 Mbit/s och i denna transportström multiplexeras ett antal tjänster samman. Med system för nätstyrning kan kabelbolagen bestämma exakt vilka tjänster som går i varje transportström.

Av allt att döma ligger de tunga amerikanska kabelbolagen efter Telia. Enligt tidningen Electronic Engineering Times lanserades de första WDM-systemen för kabel-tv i USA tidigare i år. Tidningen anger att TCI har kontrakt med en av de amerikanska WDM-leverantörerna om att införa tekniken i företagets kabel-tv-nät i Vancouver.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)