JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Routrar med optiska gränssnitt revolutionerar telenäten
Framtidens telenät kommer att kunna byggas upp till en bråkdel av dagens kostnad med ny teknik baserad på Internetprotokollet och våglängdsmultiplexering.


Bygg in transmissionssystemen SDH och Sonet i routern. Bygg också in växeltekniken, ATM, och funktioner för våglängdsmultiplexering, WDM. Då får man en superrouter med enbart optiska anslutningar, och med dessa kan man bygga IP- baserade telenät till halva kostnaden eller ännu billigare.

Existerande teleoperatörer kan använda tekniken till att öka sin kapacitet på ett billigt sätt. Men utvecklingen ger också nya spelare möjlighet att komma in som nationella operatörer för en förhållandevis låg investeringskostnad.

De här visionerna målas nu upp av en rad systemleverantörer och det handlar om något nytt och mycket betydelsefullt för hela telekomvärlden. Produkter värda hundratals miljarder kronor per år för systemleverantörerna och nätintäkter för ännu större belopp för telefonbolagen.



Telia tror tekniken tar över


Nätoperatörer som Telia tittar på den nya tekniken. Besparingspotentialen är så stor att nätoperatörernas position kan påverkas på varje konkurrensutsatt telemarknad.

Experter i Telia menar att IP via WDM på längre sikt tar över huvuddelen av teletrafiken. På kort sikt kommer den nya och den gamla tekniken att konkurrera och samexistera i världens telenät.

Det är uppenbart att det handlar om ett snabbt genombrott för IP via WDM. I USA bygger redan idag en handfull nya nätoperatörer långdistansnät för telefoni där WDM, Sonet och IP-teknik kombineras på ett sätt som inte följer den traditionella modellen.

I Sverige provar Ericsson, Telia och Bay Networks WDM-system kombinerat med Gigabit Ethernet för lokala och regionala telenät. I båda fallen handlar det om att bygga telenät på ett helt nytt sätt, med tekniker som inte ingick i 80- talets telehandbok. Avsikten är att bygga högkapacitetsnät för IP-trafik så nätkapaciteten blir billig och abonnenterna kan erbjudas billiga nättjänster.

Systemleverantörer och telebolag i Europa, Nordamerika och Japan tar sikte på att skapa en ny arkitektur för framtidens telenät. Men ett riktigt brett genombrott i hela världen kräver en rad nya standarder, eftersom befintliga nätstandarder inte täcker de nya behoven. Telefonbolagen kommer inte att investera i den nya tekniken utan att veta att det finns ett antal konkurrerande företag som kan leverera den nya nätutrustningen. Flera branschexperter räknar också med snabb standardisering.



Cisco tog tungt initiativ


Det hittills tyngsta initiativet hittills för att verkligen åstadkomma sådana standarder kom nyligen, 20 april, då de amerikanska Cisco Systems och Ciena Corporation ställde sig i spetsen för en ny industrigrupp, Optical Internetworking Forum (OIF). Cisco är världens ledande routerleverantör och Ciena är en av de största leverantörerna av WDM-system. Deras intresse är därför logiskt.

Bland grundarna finns även de dominerande nätoperatörerna AT&T, Sprint, Worldcom och Qwest, utvecklingsbolaget Bellcore samt datorjätten Hewlett-Packard.

Cisco räknar med att fler telekombolag går in i OIF. I gruppen finns nu viktiga långdistansoperatörer som verkligen har stort intresse av den nya tekniken och då borde självklart även andra tunga amerikanska systemleverantörer som Lucent och Nortel vara intresserade.

Bay Networks, världens näst största routerleverantör och Ericssons samarbetspartner på området, ingick inte i gruppen. Från Europa saknas, förutom Ericsson, Alcatel och Siemens. Utan deras medverkan kan det svårligen bli någon ny tung global standard.

Vilka standarder vill då Cisco etablera?

- Vi räknar med att det blir klart i maj vid första mötet för OIF. Då kommer beslut om vilka standarder som skall utarbetas och tidsplaner för arbetet, säger Stefan Lindeberg, teknikchef i Cisco System Sweden AB.

- Vi vill åstadkomma en standard för gränssnitt mellan router och WDM. Därmed blir det möjligt att klara samtrafik med produkter från olika leverantörer.

När kan specifikationerna från OIF bli klara?

- Vi räknar med att de blir klara andra halvan av 1999, svarar han.

Hur stora besparingar går att göra genom att välja den nya tekniken i ett helt nytt telenät i stället för den traditionella?

- Siffror på allt mellan 30 och 90 procent har nämnts i olika studier och analyser, vilka är svåra att jämföra. En realistisk förväntan bör vara mellan 40 och 50 procent vilket motsvarar kalkyler gjorda av telebolag som bygger med denna teknik idag, svarar Lindeberg.



Optiska signaler in och ut


I den nya tekniken får routern gränssnitt direkt mot den optiska fibern. All styrning sker dock på elektriska signaler - någon optisk växling är det inte frågan om. Routern styr datapaketen mot önskad våglängdskanal.

Det sista som händer innan paketet lämnar routern är att det omvandlas till en optisk signal med önskad våglängd. Varje våglängd - antalet kan vara uppåt 100 stycken - motsvarar en adress.

Tanken är att använda SDH- eller Sonetprotokoll för att paketera (frame) IP- trafiken. Cisco har idag även utvecklat egna protokoll för felkorrigering och lastdelning.

Exempelvis kan man tänka sig en router placerad i Stockholm. Ett datapaket på väg till Göteborg kommer till denna router, som läser adressen på paketet och ser att där står Göteborg. Routern ser då efter i routingtabellen vilken väg som är bäst och skickar därefter paketet vidare till den nästkommande router som är bäst med tanke på slutadressen.

Routern i Stockholm undersöker också vilken våglängd som det är bäst att skicka paketet på eftersom det skall till Göteborg. I routern omvandlas därefter IP- paketet till optisk form och skickas i den våglängdskanal som leder till Göteborg.

Cisco lovar 100 procents redundans, och samma garantier för säker kommunikation som SDH/Sonet ger skall klaras på optisk nivå. Sammantaget innebär detta att de funktioner som idag finns i SDH, ATM och WDM integreras i routern.

Så ser Ciscos vision ut och det är naturligtvis en vision som borde passa världens dominerande routerleverantör perfekt.



Redan strid kring standarden


Självklart har många andra systemleverantörer i världen ett intresse av att påverka och delta i en process med målet att skapa nätstandarder för IP via våglängdsmultiplexerade signaler. Men det är långt ifrån säkert att OIF blir den organisation där detta sker.

Experter i Bay Networks menar att Internetvärldens standardiseringsorganisation IETF är ett bättre forum, och säkert finns ännu fler uppfattningar.

Men med den snabba frammarschen för Internettelefoni och USA:s nya nätoperatörer som redan idag lovar lägre telefontaxor i sina nya nät, baserade på IP via WDM, så är det uppenbart att bollen redan är i rörelse.

Redan för något år sedan stod det klart för många telekomföre-tag att tekniken är intressant. Den stora frågan är därför snarast vilka produkter som telefonbolagen vill köpa och systemleverantörerna kan leverera. Cisco anger att man ska ha sina produkter framme samtidigt som OIFs specifikation är klar, alltså under andra halvan av 1999.

Dessutom är valet bara enkelt för de nya nätoperatörerna, de som lätt kan välja helt ny teknik. De gamla telefonbolagen måste införa den nya tekniken i sina befintliga nät och då är valet inte lika entydigt. De har redan utbyggda SDH-nät och ATM-nät som måste kombineras med IP via WDM.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)