JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rivstart i Europa för WCDMA
EU vill starta licenstilldelning redan nästa år för de nya mobila bredbandsnäten som följer den nya europastandarden WCDMA. Näten skall vara i drift senast 2002. Utbyggnaden beräknas kosta över 100 miljarder kronor, enligt Ericsson Radio Systems.


- Det är troligt att alla GSM-operatörer söker licens för mobila bredbandsnät 1999, säger svensken Tomas Beijer, ordförande i UMTS Forum som med stöd från EU företräder telefonbolagen, industrin och statliga myndigheter när det gäller de nya bredbandsnäten.

- EU-förslaget borde leda till snabb utbyggnad, säger Beijer som annars arbetar hos Telia.

De nya mobila bredbandsnäten klarar framför allt snabb mobil Internettrafik; oavsett var abonnenten befinner sig går det att surfa på Internet eller hämta eposten. Därtill finns naturligtvis även vanlig mobiltelefoni. Trafiken kan gå både via markbaserade nät och via satellitbaserade nät. WCDMA-näten skall tilldelas nya frekvenser vilket innebär att även nya nätoperatörer får chansen att komma in på mobilmarknaden. Enligt en rekommendation från CEPT kan totalt 80 MHz tilldelas WCDMA, betydligt mer än dagens GSM-nät förfogar över.



Licensvillkor och frekvenser


EU Kommissionen har nu lagt fram förslag om hur EU skall koordinera införandet av de nya näten. Det gäller främst licensvillkor samt radiofrekvenser och det är först när dessa statliga beslut är klara som den stora utbyggnaden kan starta.

Kommissionen siktar på att Europaparlamentet och EUs ministerråd tar de viktiga politiska besluten inom ett år och att nätoperatörerna får sina licenser redan nästa år, under 1999. Det innebär att EU håller högt tempo.

EU har 15 medlemsländer och det kommande beslutet blir bindande för medlemsländerna men det kommer även att gälla för Norge, Island och Lichtenstein som har avtal med EU om saken. Svenska Utrikesdepartementet påpekar att även de nya länder som nu sökt medlemskap i EU (Polen, Tjeckien, Ungern, Slovenien, Estland och Cypern) sannolikt anpassar sin lagstiftning efter EUs nya regelverk.

Sammantaget innebär därför EU Kommissionens förslag att en gemensam statlig reglering upprättas i upp till 24 länder inom ett år, om allt går planenligt.



Inga invändningar


Den svenska regeringen har inga invändningar mot förslaget från EU Kommissionen, snarare tvärtom.

- Sverige stödjer utvecklingen av de mobila bredbandsnäten och ett snabbt införande, säger Klas Elm, departementssekreterare vid Kommunikationsdepartementet.

Vid sidan om EU har en rad andra statliga organisationer i Europa förberett införandet av de nya mobila bredbandsnäten i flera år. Det viktigaste arbetet har bedrivits inom CEPT som organiserar alla stater i Europa, även Ryssland och andra östeuropeiska länder. CEPT har 43 medlemsländer och är samarbetsforum för ländernas regleringsmyndigheter.

Sommaren 1997 enades CEPT om en rekommendation om vilka radiofrekvenser som skall användas för de nya mobilnäten. EU Kommissionens förslag innebär i praktiken att en rad rekommendationer som redan antagits i CEPT nu blir bindande för alla EU-länder.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)