JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. TV i telejacken nästa års julklapp
Digital radio och digital-TV i telejackens koppartråd. Till samma pris som att vanligt modem. Det blir verklighet med ADSL Lite, den standard som ska börja tilllämpas av USAs stora telebolag redan i slutet av nästa år.


Nästa stora globala modemstandard kommer att heta ADSL Lite. Åtminstone om de tunga amerikanska telefonbolagen och de tre PC-företagen Microsoft, Intel och Compaq får råda.

Den nya 56K-standarden blir i så fall ingen långvarig produkt.

Större delen av telekomindustrin sluter upp kring den nya visionen som presenterades i slutet av januari.

Med ADSL Lite får abonnenterna Internetaccess med megabithastighet. De är dessutom ständigt uppkopplade mot Internet vilket ger fler och bättre tjänster. Epost kan tas emot dygnet runt och det blir även möjligt att ta emot digital radio och digital- TV via den vanliga kopparkabeln i telefonjacken.



Drar igång till julen 1998 i USA


De tunga amerikanska företagen vill nu snabbt driva fram en ny massmarknad för ADSL Lite i USA. Redan julen 1998 skall telefonbolagen ha installerat ny utrustning i många telefonstationer. Och de nya modemen och Microsofts operativsystem skall finnas för PC-marknaden, enligt planerna.

Halvledarleverantörer, modemleverantörer och systemleverantörer stödjer lanseringen.

- ADSL Lite kommer att bli en succé. Dessa ADSL-modem kommer att kosta ungefär lika mycket som de nya 56K-modemen och vara minst 25 gånger snabbare, säger Hans Erhard Reiter, ordförande i ADSL Forum och dessutom marknadschef för accessnätsprodukter inom Ericsson Telecom.



1 600 kronor för modemet


I USA talar pressen om ett modempris för ADSL Lite på cirka 200 dollar (1 600 kronor) och en månadsavgift till telefonbolagen på 30-40 dollar (240 till 320 kronor). Microsoft kommer med stöd i nya Windows för det nya modemet.

Även experter i svenska Telia räknar med att ADSL Lite är en mycket viktig nyhet som kommer att påverka hela världsmarknaden. Telia räknar med att införa tekniken i sitt nät, men anger inte när.

Nu är det inte förvånande att just Hans Erhard Reiter är positiv. ADSL Forum samlar de företag som vill sprida de snabba ADSL-modemen i hela världen och Ericsson Telecom räknar med att sälja både nätutrustning och ADSL-modem.

Men de argument Reiter redovisar är utan tvekan mycket starka, alldeles oavsett de prisuppgifter som nu cirkulerar i USA.

Den nya 56K-standarden har nyligen godkänts och den ger en normal användare med vanligt 28 K-modem bättre prestanda, dock ingen fördubbling.

ADSL Lite däremot klarar 1,5 Mbit/s "nedströms" till användaren och 256 Kbit/s "uppströms" från användaren. I bästa fall handlar det om 50 gånger snabbare Internettrafik.

ADSL Lite heter Lite just därför att den har lägre kapacitet än den kommande standarden för ADSL, som för övrigt uttyds Asymmetric Digital Subscriber Line. Fullskale-versionen av ADSL skall klara upp till 8 Mbit/s nedströms och 1 Mbit/s uppströms.



Alltid uppkopplad


En mycket viktig funktion i ADSL Lite är att abonnenten skall vara fast ansluten till Internet - Always On - och behöver inte koppla upp sig varje gång något skall hämtas eller skickas. Detta är en mycket viktig förändring eftersom så gott som alla vanliga hushåll har modem som måste kopplas upp varje gång användaren skall kommunicera.

Idag är det bara företag som har råd med en fast anslutning för Internet. Med ADSL Lite kan vanliga hushåll få samma funktion. Alla slag av informationstjänster kan då skickas direkt hem till abonnentens PC; epost, elektroniska tidningar, digital radio och digital TV.



Ingen tekniker behövs


En annan fördel med ADSL Lite är att abonnenten själv kan koppla in modemet i telefonjacket och ansluta till PCn. Till skillnad mot exempelvis ISDN behövs ingen teletekniker, vilket sänker kostnaden vid installationen.

Detta beror på att i ADSL Lite finns inget filter i modemet. Den kommande ADSL- standarden anger nämligen att i modemet måste det finnas ett särskilt filter som separerar de frekvenser som används för telefoni från de som används för datakom.

Detta kräver i sin tur att en teletekniker gör själva installationen av ADSL- modemet. I ADSL Lite har man valt att ta bort filtret. Detta har blivit möjligt genom att färre frekvenser nyttjas.

Trots skillnaderna mellan ADSL Lite och ADSL-standarden kan ADSL Lite och vanliga ADSL-modem kommunicera med varandra. I varje telefonstation finns en modempool som tar hand om den inkommande ADSL-trafiken. Där skall telefonbolagen placera ADSL-modem som klarar upp till 8 Mbit/s.

Om abonnenten i framtiden vill ha snabbare Internettrafik och väljer att köpa ett snabbare ADSL-modem så är telefonstationen redan förberedd för detta. Så har de amerikanska företagen tänkt när de upprättade de tekniska specifikationerna för den nya standarden.



ITU ska göra standarden global


Bakom specifikationen för den nya modemstandarden står en branschgrupp, Universal ADSL Working Group (UAWG). Den har bildats av de tre PC-företagen samt USAs tyngsta lokala telefonbolag som har abonnentledningar av koppar till så gott som alla USAs 100 miljoner hushåll.

Meningen är även att Internationella Teleunionen, ITU, skall göra ADSL Lite till global standard. Amerikanska standardiseringsorganisationen ANSI skall lämna ett sådant förslag till ITU.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)