JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elnätet ger fast Internetanslutning
Digital Power Line, DPL, kallas systemet som ska ge fast Internetuppkoppling via elnätet.

Det har utvecklats av Kanadas Nortel tillsammans med brittiska Norweb Communications och ska klara surfning, epost och Internettelefoni.



De båda elkraftbolagen Vattenfall och Sydkraft, med totalt 1,65 miljoner elkunder, utreder nu hur abonnenterna kan erbjudas snabb och billig Internetaccess via elnätet.

- Vattenfall gör nu en teknisk och kommersiell utvärdering av att införa systemet i det svenska elnätet. Vi hoppas ha ett beslutsunderlag klart i sommar, säger Karin Widegren, projektledare på statliga Vattenfall med 950 000 elkunder.

Privatägda Sydkraft med 700 000 elkunder gör samma slags utredning och även de räknar med att ha svar senare under 1998. De båda kraftföretagen utreder hur tekniken kan anpassas och införas i det svenska elnätet.

Ytterligare ett tiotal kraftbolag runt om i världen genomför motsvarande utvärderingar av DPL-tekniken.

I Manchester i Storbritannien finns DPL redan i drift på två platser, i en skola och i ett bostadsområde. I båda fallen är ett 20-tal persondatorer anslutna för att surfa via elnätet. Vattenfall har inspekterat och sett att tekniken verkligen fungerar.

I Storbritannien räknar man med att abonnenterna skall betala cirka 350 kronor per månad för tjänsten. Det är mycket attraktivt eftersom abonnenterna är fast anslutna till Internet och har en genomsnittlig kapacitet på uppskattningsvis 100 kbit/s.



Ledningarna finns redan


DPL införs i det befintliga lågspänningsnätet. I normalfallet är cirka 200 abonnenter anslutna till en transformator. Fram till transformatorn dras en optisk fiber eller annan förbindelse. DPL installeras vid transformatorn, ansluts till fibernätet och hanterar den lokala kommunikationen med de anslutna elabonnenterna.

Varje abonnent får ett Ethernetuttag som kopplas till elnätet med en koaxialkabel. Ett DPL-system klarar att överföra totalt 1 Mbit/s som delas mellan maximalt 20 abonnenter. I praktiken ger det varje abonnent ungefär samma kapacitet som ISDN men abonnenterna får en fast anslutning, och är därmed alltid anslutna till Internet, dygnet om. Om fler elabonnenter vill ha abonnemang kan ytterligare DPL-system installeras, uppger Vattenfall.

Det svenska elnätet skiljer sig från det brittiska på ett antal punkter, bland annat har svenska elnätet tre faser till hushållen medan de brittiska hushållen bara har en fas. Även brus och dämpning kan skilja sig från vad som gäller i Storbritannien.

Därför är det nödvändigt att göra tekniska prov med DPL i Sverige för att verkligen veta i vilken utsträckning tekniken kan införas. Tidigast 1999 kan DPL införas i större skala i Sverige.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)