En rad utspel från stora system- och dataleverantörer pekar på att en ny global marknad växer fram - produkter för hemnät. Men standarder saknas för näten såväl som för de IP-baserade datakomtjänster som ska driva den nya markanden.Koppla ihop stereon, persondatorn, telefonen, elmätaren och oljepannan med ett enda gemensamt radionät.
Sedan kan du sitta i trädgården och ta emot telefonsamtal, surfa på nätet och undersöka senaste månadens elförbrukning.
Så ser visionen ut för framtidens verkligt lokala nät, de nät som ska täcka villor, radhus och lägenheter. Näten kommer att baseras på IP - Internet Protocol - och därmed blir det även möjligt att fjärrstyra en rad funktioner från jobbet eller sommarstugan.
Marknaden är i praktiken ny, och i dagsläget finns bara vissa typer av produkter. Men många system- och dataleverantörer planerar att utveckla nya produkter inom området. En helt ny världsmarknad står för dörren, det är prognosen från en rad tunga företag.
- Vår bedömning är att den globala marknaden blir värd flera hundra miljarder kronor per år i framtiden, säger Torbjörn Johnson på Ericsson Telecom, som är ett av de företag som nu utvecklar produkter för hemnäten.
På sistone har det kommit en rad utspel. En förklaring är att systemleverantörernas framtidsvision förändrats på en viktig punkt - antalet nätanslutna elektronikprodukter med IP-anslutning kommer att överstiga antalet persondatorer och tv-apparater om 10-15 år, enligt flera prognoser.
Därmed utvecklas ett nytt stort teletrafikflöde mellan maskiner av olika slag. Men det är inte stor bandbredd som behövs när oljepannan ska prata med temperaturgivaren. Det handlar mer om telemetri med krav på säkerhet och kvalitet. Hushållens elektroniska utrustning behöver dessutom gränssnitt för kommunikation.
Många leverantörer involveras - Ericsson har till exempel börjat diskutera samarbete med vitvaruleverantören Electrolux - och då krävs etablerade standarder.
Radio eller kabelEn centralfråga är huruvida hemnäten ska vara radio- eller kabelbaserade. Ett radiobaserat nät har många fördelar, men många företag satsar istället på kabelbaserade nät.
Valet av standarder styr ocksåhur öppen och konkurrensutsatt marknaden blir. Och frågorna är många: Vilka möjligheter får mindre och medelstora programvaruföretag att ta sig in på marknaden? Vilken ställning får företag som Ericsson, Nokia, Intel och IBM? Vilka operativsystem ska användas? Microsoft har redan gjort utspel och fler är att vänta.
- Under en tid får vi flera standarder på marknaden. Sedan blir det ett eller två alternativ kvar, säger Jan Edhäll, vd för Ericsson Mobile Communications.
Ännu saknas etablerade nätstandarder, än mer avlägsen är en standard för de IP- baserade datakomtjänster som ska bli själva motorn för den nya marknaden.
Det tyngsta utspelet hittills kommer från en internationell grupp systemleverantörer, där även Ericsson ingår. Gruppen presenterade i mars sin plan att etablera en ny global industristandard för radiobaserade datanät som knyter samman den elektroniska utrustningen i vanliga bostäder.
Den föreslagna standarden heter Shared wireless access protocol (Swap) och ska bli klar senare i år. De första Swapprodukterna lanseras andra halvåret 1999, om allt går enligt planerna.
Standardens mest avancerade funktioner passar visserligen främst stora villor. Avsikten är dock att enkla funktioner, som fjärrstyrning av eluttag, ska vara mycket billiga, på nivån 500 kronor och uppåt. Poängen är just att produkterna följer en standard - ett hushåll kan först köpa enstaka billiga produkter för att sedan utöka med nya enheter som passar med de första.
Visade produkt på CebitEricsson väntar dock inte på att Swap ska spikas som standard - företaget presenterade sina första systemprodukter inom området redan vid Cebitmässan i Tyskland nyligen. Ericsson visade då hur en persondator kan styra alla eluttag i en bostad. Datorn kommunicerade via radionätet med varje eluttag och därmed kunde all utrustning som förbrukar el slås av eller på. För kommunikationen användes frekvenser i 400 MHz-bandet.
Ericsson planerar att senare i år släppa en kommersiell produkt för programplattformen i hemmaservern, se faktaruta. Experter i företaget räknar med att Ericsson kommer med Swap-produkter om cirka två år.
Göte Andersson
Produkter plus plattform planeras på EricssonAtt Ericsson satsar på radionätprodukter för de nya hemmanäten var väntat. Planerna på en tjänsteplattform för de nya datakomtjänsterna är däremot en nyhet.
Företaget har beslutat utveckla en egen öppen applikationsplattform som skall lanseras senare i år. Fristående programvaruföretag kan därmed utveckla nya tillämpningar för hemmanäten.
Plattformen skall inte vara beroende av ett enda operativsystem. Ericsson vill ha en Unixliknande variant, till exempel Linux, men det skall även gå att använda Microsofts Windows NT. Till utvecklingen använder Ericsson Suns Javaplattform.
Både radionätet och programvaruplattformen väntas få lång livslängd, enligt Ericssons experter.
GA
Swap slåss med både radio och kabelStandardförslaget Swap har utarbetats av gruppen the Home Radio Frequency Working Group (HRFWG), som består av företag som Compaq, Ericsson, Hewlett- Packard, IBM, Intel, Microsoft, Motorola, Philips, Proxim och Symbionics.
Förslaget presenterades i mars. Upp till 127 olika slag av utrustning ska kunna anslutas. Swap kan även anslutas till telefonnätet och Internet. Upp till sex olika telefoner ska kunna kommunicera samtidigt. Radionätet klarar dataöverföring med upp till 2 Mbit/s, det vill säga 60 gånger snabbare än dagens modem.
I radionätet kombineras delar av IEEE 802.11, en amerikansk specifikation för radiodatanät och Europas Dect-standard (Digital enhanced cordless telephone). Därmed finns stöd både för paketdatakommunikation och telefoni. Swap utvecklas för frekvensbandet 2,4 GHz.
Men visst har Swap konkurrenter, det finns mer än tio olika radionät som alla kan tänkas vinna marknadsandelar. Standarden konkurrerar med en hel rad publika och privata tele- och datanät.
Ett tiotal kabelbaserade nättekniker, baserade på tele- och elkablar, slåss också om marknaden. Vissa följer någon formell standard som amerikanska X10, andra är helt företagsspecifika.
GA