JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Nokia vann mot Siemens
Uppbackade av så gott som samtliga teleoperatörer i Europa vann Ericsson och Nokia standardiseringskampen i Etsi om tredje generationens mobiltelefonsystem.

Efterträdaren till GSM stavas WCDMA och ger åtminstone tio gånger högre datahastighet.



De nya mobilnäten som tas i bruk framåt år 2001 kommer framför allt att klara snabb Internettrafik. Oavsett var abonnenten befinner sig ska det gå att surfa på Internet eller hämta eposten. Därtill finns det naturligtvis även vanlig mobiltelefoni. Näten får en bandbredd på flera hundra kbit/s och i tätorter upp till 2 Mbit/s. För användaren blir det åtminstone tio gånger snabbare datatrafik än vad dagens GSM klarar och även snabbare än ISDN.

Oerhörda belopp, hundratals miljarder kronor, står på spel för Ericsson och dess konkurrenter när telefonbolagen börjar bygga ut dessa nät om några år. Därför har striden varit het. Det beslut som nu fattats i standardiseringsorganet Etsi är på papperet en kompromiss men i sak innebär det så gott som total seger för Wideband CDMA, som Ericsson och Nokia förordat, enligt experter i de båda företagen.

Den kompromiss som nåddes innebär att WCDMA används för publika nättjänster av alla slag. I princip alla de områden som dagens GSM täcker. Siemens alternativ TD/CDMA kan användas för privata nätlösningar, främst i inomhusmiljö. Det innebär att TD/CDMA exempelvis kan användas där dagens kontorsväxlar finns.

- Nu finns enighet i industrin. Jag tror att WCDMA slår igenom i hela världen, säger Jan Uddenfeldt, teknisk direktör i Ericsson Radio Systems.

- WCDMA kan få en starkare ställning på världsmarknaden än GSM har nått, säger Heikki Ahava, ansvarig för systemutveckling på Nokia.



Första globala standarden


För Ericsson och Nokia handlar det om en viktig framgång. De har prioriterat försöken att åstadkomma en gemensam standard för både Europa och Asien. Japan har ju redan valt WCDMA och de båda nordiska företagen utvecklar nu provnät för japans stora telefonbolag NTT.

Europas beslut innebär i praktiken att Europa och Japan för första gången någonsin får en gemensam standard för mobiltelenät. Det är telefonbolagens stöd som är grunden för att Ericsson och Nokia vunnit dragkampen.

Telefonbolagen vill helst ha en global standard som återanvänder de investeringar som redan gjorts i GSM-näten. En annan viktig fördel är att en global standard lägger grunden för massproduktion och lägre priser på all nätutrustning.

Den enda tunga konkurrent som nu kan utmana WCDMA finns naturligtvis i USA. Den heter IS95 och kallas även CDMA. I USA finns en grupp företag som planerar utveckla IS95 till ny mobil bredbandsstandard. Jan Uddenfeldt menar dock att efter gårdagens beslut i Europa, borde de som står bakom IS95 nu tänka igenom sin framtid. Experter på Telia går ännu längre.

- Efter Europas beslut att välja WCDMA kommer IS95 att bli en nischstandard, säger Tomas Beijer som representerar Telia i Etsi.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)