JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Globespan lanserar kombinerade ADSL/ISDN-kretsar
Amerikanska Globespan lanserar nu en teknik för att uppgradera företagets ADSL-kretsar så att de även klarar ISDN. Globespan anger att programvara för ISDN kan installeras i företagets befintliga ADSL-kretsar.


Med Globespans kretsar är det möjligt att bygga ett modem som klarar både ADSL och ISDN. ADSL ger framför allt snabb access till IP-nät för Internettjänster, upp till 8 Mbit/s. ISDN ger access till världens kretskopplade smalbandiga telefonnät, maximal hastighet är 144 kbit/s. Ett enda modem som ger tillgång till båda näten via samma abonnentledning borde ha en stor marknad. Det hävdar experter hos Ericsson som Elektroniktidningen talat med.

Globespan är först i världen med ADSL-kretsar som även klarar ISDN. Elektroniktidningen känner inte till någon motsvarande krets.

I många länder slår nu ISDN igenom för telefoni och datakom.

I länder som Tyskland krävs ISDN för en rad avancerade telefonitjänster. Abonnenter som har ISDN är ofta storanvändare av datakomtjänster. Det är sannolikt att de vill uppgradera till ADSL när telefonbolagen lanserar sådana tjänster.

- Jag tror att andra leverantörer av ADSL-kretsar kommer med stöd för ISDN under 1998, säger Armando Geday, VD i Globespan, till Elektroniktidningen.



Programvaran kan uppgraderas


Han menar att den lösning företaget valt, att ha programmerbara ADSL-kretsar som kan uppgraderas med ny programvara för nya funktioner som ISDN är den absolut bästa tekniska lösningen. Idag finns ADSL-kretsar som inte kan uppgraderas på detta sätt.

Armando Geday menar att Globespan, Alcatel, Analog Devices och Texas Instruments är huvudkonkurrenter när det gäller kretsar för ADSL.

Globespan Semiconductor är ett mindre företag baserat i New Jersey i USA. Företaget svarar självt för konstruktionen men saknar egen produktionskapacitet.

Den tekniska expertisen kommer från AT&T Bell Labs. Där har de utvecklat modemalgoritmer och digitala signalprocessorer sedan 80-talet. När AT&T delades för några år sedan såldes modemverksamheten och Globespan bildades.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)