JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NMT450 blir digitalt
Nätoperatörerna är eniga om att det behövs en standard för digital NMT450.

Men man kan inte enas. Ericsson och Nokia har ett förslag, Qualcomm och Radio Design varsitt eget.



I förra veckan samlades NMT-operatörerna i Köpenhamn för att diskutera digital NMT450. Men de kunde inte enas om något standardförslag. Tidigast under 1999 kan det nu bli klart vilken digital standard som vinner.

Ericsson/Nokia, svenska Radio System och amerikanska Qualcomm har lagt var sitt förslag. Det handlar om ett teknikval värt mer än tio miljarder kronor. Nationella NMT450-nät finns i drygt 30 länder, bland annat i Ryssland.

NMT-operatörerna har beslutat bilda tre olika arbetsgrupper, en grupp för att studera vart och ett av alternativen. Och det kan mycket väl bli så att två av alternativen, rent teoretiskt alla tre, faktiskt slår igenom. Allt beror på hur stort stöd förslagen får. Varje NMT-operatör och dessutom myndigheterna i många länder, måste ta ställning innan valet kan bli klart.

- Telia har ännu inte beslutat om sitt vägval. Vi utreder nu saken. Det är möjligt att vi deltar i två av arbetsgrupperna, säger Anders Lundblad i Telia till Elektroniktidningen.



GSM, FDMA eller CDMA


Ericsson och Nokia har gjort en gemensam utredning och föreslår båda att GSM skall införas i NMT450-bandet. Det skulle bland annat ge bättre GSM-täckning i glesbygd och att NMT450 skulle få tillgång till alla tjänster i GSM-världen. Med GSM i NMT450 skulle det också gå relativt lätt att etablera samtrafik med andra GSM-nät.

Radio Design förelår D-NMT, en ny digital standard baserad på modulationssystemet FDMA (Frequency Division Multiple Access).

Qualcomm i sin tur föreslår att CDMA (Code Division Multiple Access) införs.

Standardvalet handlar till stor del om beslut av myndigheter och regeringar i enskilda länder. Det finns NMT-operatörer som fått licens och ett frekvensband enbart för att driva ett mobilnät baserat på den analoga NMT450-standarden. Att föra in en digital standard i detta frekvensband kan därför kräva beslut på hög politisk nivå.

- Vem ändrar licensvillkoren för Rysslands alla NMT-450-nät, frågar Lundblad som påpekar att det är svårt att driva fram beslut i Ryssland just nu.

Utgångspunkten för digitaliseringen är att den nya standarden skall införas i det befintliga frekvensbandet och att nätoperatörerna under en övergångstid har både analog och digital teknik i samtidig drift. På sikt avvecklas därefter det analoga nätet.

På denna punkt finns en mycket viktig skillnad mellan alternativen. GSM i NMT450-bandet behöver 2,4 MHz, av totalt 4,5 MHz. CDMA behöver 1,5 MHz och D-NMT bara 0,3 MHz.

Detta innebär i praktiken att Radio Designs förslag ger den effektivaste och billigaste digitaliseringen, åtminstone enligt företaget självt. Det går att byta till digital teknik i enskilda radiokanaler, i takt med att abonnenterna byter till digitala mobiltelefoner, lovar Radio Design.

En branschexpert anger att med det slag av lösning som Radio Design förordar borde det inte kosta mer än några tiotal miljoner kronor att införa digitaltekniken i ett helt nationellt NMT450-nät av Sveriges storlek.

Nätoperatörernas drivkraft för teknikskiftet är stark. I många fall handlar det helt enkelt om att överleva. De vill konkurrera med de snabbväxande GSM-näten. Många av NMT-operatörerna i Östeuropa har bara en NMT450-licens och ser hotet från GSM.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)