JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GPRS kan gräva guld i USA
Paketdatanätet GPRS kan införas i den amerikanska mobiltelestandarden TDMA. Det skulle gynna Ericsson kraftigt.


Europas standardiseringsorganisation ETSI och amerikanska standardiseringsorganisationen TIA diskuterar nu att införa Europas paketdatanät GPRS i USA:s dominerande digitala mobiltelefonistandard TDMA.

I så fall skulle man i praktiken etablera en global standard för mobil paketdatatrafik.

Uppgifterna kommer från experter på Ericsson.

Utvecklingen gör att industrin kan ta fram GPRS-terminaler som klarar båda näten. Det blir också enklare att ordna samtrafik mellan näten.

För Ericsson är fördelarna självklara. Ericsson är den dominerande leverantören av GSM- och TDMA-nät. Om Ericsson kan massproducera i princip samma GPRS- utrustning åt båda näten får man större volymer och bättre lönsamhet.

Ytterst har detta ännu större betydelse. GPRS - General Packet Radio Services - ingår i Europas beslutade standard för tredje generationens mobilnät, där Internettrafiken ska hanteras enligt denna standard. GPRS skall uppgraderas för att klara 384 kbit/s, och på sikt ännu mer.

Om förslaget blir verklighet så innebär det också att dörren öppnas för att USA och Europa även får en gemensam standard för tredje generationens mobilnät. Det blir i så fall första gången som samma standard etableras både i USA och Europa.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)