JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM tar hem nätet
Datajätten IBM satsar på att etablera en standard för hemnät genom att lansera Home Director, ett system som ska få 10 000 användare redan i år.


Först av de stora systemleverantörerna lanserar IBM nu sitt system för hemnät. Systemet - IBM Home Director - kopplar samman tv:n, videon, satellitmottagaren, DVD-spelaren, pc:n, larmsystemet och värmeregleringen. Systemet styrs via tv, pc eller en knappterminal. Det går också att fjärrstyra en del funktioner via telenätet.

IBM började sälja i september och räknar med att cirka 10 000 amerikanska hushåll köper före årsskiftet. Just nu har IBM kontrakt för att installera sitt nya system i 7 500 hus.

- Vi har nu ett system på marknaden. Det har ingen av våra konkurrenter. Några av dem har talat i flera år om sina kommande produkter, säger Andrew Hayden, talesman för IBM, till Elektroniktidningen.

Den amerikanska datajätten bygger nu upp ett distributionsnät inom byggnadsindustrin i USA. Marknaden är i första hand nyproduktion - i USA byggs 1,25 miljoner nya villor årligen.

Cirka 30 000 av dessa villor förses med avancerade hemnät. Men ännu finns ingen industristandard för integrerade heltäckande hemnät som stöds av tunga systemleverantörer.

Det är denna saknade industristandard som IBM nu vill etablera. Företaget räknar med ett rejält ökat intresse. Om fyra-fem år utrustas upp till 250 000 hus, 20 procent av nyproduktionen, med avancerade hemnät och marknaden då är värd mellan två och åtta miljarder kronor, beräknar IBM.



Kostar 100 000 kronor


IBM Home Director är definitivt inte utvecklat för små sommarstugor. Att bygga hela nätverket kostar mellan 60 000 och 100 000 kronor per villa, motsvarande en till tre procent av produktionskostnaden.

Systemet installeras idag i kabelnät. Att dra kabel i befintliga fastigheter är dyrt och där kan radionät vara en lösning. IBM ska anpassa systemet för radionät när standarder på detta område kommer fram.

Tidigare i år har en rad andra industrigrupper lanserat sina standarder för radionät i hemmen. Två av de mest intressanta, Bluetooth och SWAP, Shared Wireless Access Protocol, stöds av IBM och dessutom av Ericsson.

IBM:s nya system har två huvudkomponenter, Home Network Controller och Home Network Connection Center. Den förstnämnda styr till exempel uppvärmning, belysning och larmsystem. och baseras på Pentiumprocessorer och en modifierad version av Windows 95.

Den senare är en kopplingsbox dit alla husets interna och externa nät ansluts: parkabel för telefonnät och datanät, koaxialkabel för video, elnätet och larmnät samt nät för el, telefoni, Internet och tv.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)