JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Latinamerika väljer Ericssons standard
Ericssons mobiltelefonistandard TDMA vinner och Qualcomms CDMA förlorar.

Det är resultatet av striden mellan de två mobilstandarderna i Latinamerika. Ytterst handlar detta om tiotals miljarder kronor och vilka nätoperatörer och systemleverantörer som skall vinna.



Under det senaste året har det blivit klart att USA-standarden TDMA vinner slaget om Latinamerika. I alla tunga länder finns nu nätoperatörer som valt denna standard, och om några år finns ett sammanhängande TDMA-nät som täcker båda de amerikanska kontinenterna och fungerar precis som GSM i Europa. I Nordamerika finns redan sådana nät i drift.

Det är framför allt Ericsson och en grupp tunga USA-operatörer som jobbat för detta mål; AT&T, Bell South och South-Western Bell.

Förlorare är CDMA-lägret där Qualcomm Motorola, Lucent och Nortel samt en grupp amerikanska nätoperatörer. Lucent och Nortel har dock garderat sig genom att leverera både CDMA och TDMA.

- Det är bara i ett par mindre länder i Latinamerika som TDMA inte finns: Guatemala, Belize och Nicaragua, säger Jan Wäreby i Ericsson Radio Systems.



Brasilien nyckelland


Under senaste året har det blivit klart att TDMA vinner även i Brasilien, det folkrikaste landet i Latinamerika. Där verkar ett antal regionala mobiloperatörer och de allra flesta har nu valt TDMA. För Ericsson och andra systemleverantörer har det inneburit stora order. Ericsson har drygt 30 procent av TDMA-marknaden och den förstaplatsen kan man nu stärka än mer.

Ericsson väntar till och med att några regionala mobiloperatörer som valt CDMA skall ompröva sina beslut. Annars riskerar deras nya mobilnät att bli öar och deras abonnenter kan inte använda sina CDMA-telefoner i resten av Brasilien. Enligt Wäreby överväger två mycket tunga nätoperatörer att kasta ut CDMA, det gäller ett nät i Sao Paolo och ett i Rio de Janeiro.

I september redovisade TDMA-lägrets branschgrupp en stark uppgång för TDMA. Totalt finns 13,88 miljoner abonnenter i hela världen, varav 4,9 miljoner i Latinamerika. En långtidsprognos indikerar att TDMA når 115 miljoner abonnenter år 2002, varav 17,3 miljoner i Latinamerika. räknar med att abonnenttalet når 18,5 miljoner i slutet av detta år. Detta innebär också att TDMA och CDMA nu ligger ungefär lika. CDMA beräknas ha cirka 19 miljoner abonnenter i december 1998. Fördelen för TDMA är att standarden är fast förankrad eller dominerande i många länder.

CDMA har bara fått starkt fäste i USA (tre miljoner abonnenter) och Sydkorea (nio miljoner abonnenter). I nordamerika har TDMA idag cirka sex miljoner abonnenter.

Göte Andersson



Tre standarder


När USA valde digital standard som skulle ersätta den analoga standarden Amps kunde man inte enas om ett alternativ. Det ledde till att USA idag har tre digitala mobiltelefonistandarder; Time Division Multiple Access (IS136), Code Division Multiple Access (IS95) samt en amerikansk variant av GSM.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)