JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Standard för IP-tjänster under uppsegling
Nu samlar sig den amerikanska telekomindustrin för att etablera en global standard för IP-tjänster via mobilnät.


Mobil IP-telefoni och mobila IP-tv-tjänster kan få stor betydelse för nätoperatörerna i framtiden men fortfarande saknas en global standard. Det är anledningen till att Wireless Internet Protocol Partnership (WIPP) bildats inom den amerikanska standardiseringsorganisationen TIA. TIA anger att det finns ett behov av en global standard på detta område.

Försöker bli global

TIA har också föreslagit att en global standardiseringsgrupp skall skapas med deltagare från flera standardiseringsorganisationer. Enligt TIA har deltagare från Australien, Kina, Japan, Korea och Europa tackat ja till att diskutera behovet av den nya standarden.

WIPP skall utgå från de behov som finns de närmaste 15 till 18 månaderna, baserat på ökad bandbredd i mobilnäten och högre kapacitet i den nya generationen mobiltelefoner. Den pågående projektet baseras på att den planerade kapaciteten är upp till 144 kbit/s för helt mobila tjänster, 384 kbit/s vid mobilitet i låga hastigheter samt 2 Mbit/s för mobila inomhusnät.



Primärt för Nordamerika


Målet för WIPP är att utarbeta en standard som passar amerikanska behov och är kompatibel med

alla amerikanska mobilnät, både marknät och satellitnät. I Nordamerika finns idag tre markbaserade mobilstandarder, CDMA (IS95), TDMA/IS136 och GSM.

Vid det första mötet i WIPP deltog 30 företag, däribland alla tunga systemleverantörer, både amerikanska och europeiska företag, inklusive Ericsson och Nokia. Elektroniktidningen har talat med båda företagen men ingen av dem har idag något att berätta.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)