JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gigabit till hemmet i ny bredbandsstandard
Om några månader presenterar ISO/IEC den första globala standarden för bredbandsnät i fastigheter.

Med en hastighet på 1 Gbit/s i kopparkabel fram till abonnenten ska den nya standarden omfatta telefoni, datakom, tv, larm samt styr- och reglerfunktioner.


En ny global bredbandsstandard, 1 Gbit/s via kopparkabel, för hushåll, företag och organisationer är nu på väg. Det nya bredbandsnätet klarar alla slag av trafik; data, telefoni, styr- och reglerteknik samt tv via Ethernet. Standarden utarbetas av ISO/IEC och avsikten är att etablera den första globala industristandarden för privata bredbandsnät. Meningen är nämligen att världens fastighetsägare skall installera de nya bredbandsnäten i flerfamiljshus, småhus och kommersiella fastigheter av alla slag. Om allt går vägen är marknaden värd flera tusen miljarder kronor.

- Det första utkastet för bredbandsstandard skall presenteras de närmaste månaderna. Vi har jobbat med detta i två år, säger Hans Hultman som till vardags arbetar på Lucent i Sverige men i det pågående standardiseringsarbetet representerar den svenska standardiseringsorganisationen ITS.

Den nya standarden skall bli formellt klar inom två år. När den nya standarden slår igenom fullt ut innebär det en omstöpning av hela telekommarknaden, ADSL och kabel-tv konkurreras ut. Varje fastighetsägare eller grupp av fastighetsägare äger själva sina nät och förhandar med nätoperatörerna om kostnaderna för trafiken.

Förslaget passar utvecklingen i Sverige perfekt eftersom en stor del av landets tunga fastighetsägare, 500 fastighetsägare med 1,8 miljoner lägenheter i flerfamiljshus, nu diskuterar och för de närmaste åren planerar att införa bredbandsnät.

Det vinnande alternativet på den svenska marknaden ser ut att bli Ethernet fram till hushållen och det är också ett av de alternativ den kommande standarden skall rekommendera, enligt planerna.

Standard anger minimiegenskap

I den nya standarden specificeras hur kabelnätet skall byggas fram till bostäder och kommersiella fastigheter. Standarden anger minimiegenskaper för transmissionen. Utgångspunkten är att de befintliga datanätsstandarderna Ethernet, Token Ring och ATM skall kunna användas i nätet. Avsikten är att marknadskrafterna skall bestämma vilken nätstandard som vinner. Just nu ligger uppenbarligen Ethernet bäst till. I dag finns en stor mängd nättjänster av olika slag utarbetade för IP-baserade Ethernet och en viktig fördel är att alla dessa kan köras i det nya bredbandsnätet.

Bredbandsnätet skall klara alla viktiga behov och tre områden har definierats.

* Telefoni och datakom.

* Styr och reglernät med värme, ventilation, automation, kylning och larm.

* Tv och underhållning.

Någon motsvarande bredbandsstandard för världens fastigheter inom dessa tre områden finns inte sedan tidigare. Det finns en kabelstandard från ISO/IEC (IS 11801) som täcker telefoni och datakom i kommersiella fastigheter. Denna standard finns även i identiska europeiska och svenska varianter.

I den nya standarden täcks även tv, som är den traditionella bredbandstjänsten. Det är detta som är det riktigt nya. Rent formellt innebär det pågående arbetet att en ny standard för bostadshus och mindre företag utarbetas. Den nya standarden får dock ett sådant innehåll att den kan ersätta de befintliga spridda kabelbaserade telekomnäten, för kabel-tv, telefoni och datakom.

Avsikten är att använda både fiber och kopparkabel i bredbandsnätet. I ett område med flerfamiljshus eller ett industriområde dras fiberkabel fram till källaren eller motsvarande i ett hus. Vid denna punkt placeras en korskoppling, exempelvis en Ethernetväxel. Från denna växel dras kabel fram till bostaden. Specifikationen är gjord så att koppar- och fiberkabel skall kunna användas och båda kabelalternativen skall klara 1 Gbit/s fram till bostaden.

I bostaden finns en mindre korskopplare, från denna dras kabel till varje rum i bostaden som klarar upp till flera hundra Mbit/s. Gränssnittet mot användaren är elektriskt.

Korta avstånd

Enligt de beräkningar som gjorts inom ISO/IEC är koppar det absolut billigaste alternativet för att bygga bredbandsnätet när avståndet från Ethernetväxeln är kortare än 90 meter, vilket är fallet i de flesta flerfamiljshus.

Att använda fiberkabel även fram till bostaden, och även i bostaden fram till den anslutna terminalen går, men det blir dyrare utan att några andra fördelar kan vinnas, enligt Hultman.

För villor och andra spridda fastigheter kan samma slag av nät byggas. Just för villor kan det finnas fördelar att i vissa områden dra fiber ända fram till fastigheten.

När arbetet startade inom ISO/IEC var tanken att utarbeta en standard som passade behoven hos småkontor, så kallade Small Office/ Home Office (SoHo) och då var prognosen att den nya standarden skulle vara intressant för 10 procent av hushållen.

Men utvecklingen i Sverige visar tydligt att marknaden faktiskt kan bli betydligt större. Med den bredbandsutbyggnad som nu är på väg att ta fart här i landet finns möjlighet att bredband installeras i samtliga lägenheter i flerfamiljshusen, precis som kabel-tv och centralantenner. Ur detta svenska perspektiv är internationell industristandard, massproducerade produkter och låga priser mycket viktigt.

Standardiseringsarbetet inom ISO/IEC görs inom två grupper som heter WG1 och WG3 och båda arbetar inom ISO/IECJTC SC25.

I ISO-arbetet deltar företagen Lucent, Alcatel, Sonera, Simon, AMP och Legrand samt Helsingfors Universitet.

Göte Andersson



Fiber utmanar koppar

Fiberbolagen ger inte upp, trots att standardiseringsgruppen inom ISO hävdar att kopparkabel är det billigaste alternativet för hushållsanslutningarna.

Fibernät ända fram till abonnenten kommer att utmana kopparkabeln i den kommande ISO-standarden. Det beskedet kommer från de företag som nu installerar fibernät i de svenska flerfamiljshusen.

- Jag tror att fiber kommer att vinna mot kopparn fram till bostadens Ethernetuttag, säger Karin Nygårds-Skalman i Ericsson Cables, ansvarig för utvecklingen av fiberbaserade nät till vanliga bostäder.

- Jag tror också att den föreslagna ISO-standarden kommer att slå igenom, säger hon.

Även Wahlströms Datanät som nu bygger fibernät fram till bostäderna i kommunala Hyresbostäder i Gävle tror att fibern kan konkurrera.

- År 2000 och 2001 kan vi bygga fibernät för samma kostnad som för kopparnät fram till uttaget i bostäderna i flerfamiljshusen, säger vd Ove Wahlström.

Priset kommer att pressas ner

Tidigare i år snuvades Ericsson vid en viktig affär när kommunala Hyresbostäder i Gävle valde Wahlströms Datanät AB för utbyggnad av Ethernet fram till 1 100 hushåll. Wahlströms vann med ett pris på

4 800 kronor per hushåll. Fiber används i ett områdesnät fram till en Ethernetväxel i källaren i fastigheterna. Från denna växel används fiber hela vägen fram till ett Ethernetuttag i bostaden. Detta uttag klarar 100 Mbit/s.

Wahlströms menar att priset för fibernät kommer att pressas ned till samma nivå som kopparnät och då överväger fördelarna med fibernäten.

Wahlströms har installerat datanät modell Ethernet i över 20 år och företaget tror att fiberoptiska Ethernet 100 Base SX blir det nya alternativet. Wahlströms Datanät säljer ett system där produkter från flera systemleverantörer kombineras. 3M svarar för fibern, israeliska Lanoptics levererar en specialgjord Ethernetväxel och Wahlströms Datanät har själva utvecklat den optoelektroniska omvandlare som placeras hos varje hushåll.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)