JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Datakomleverantören Cisco är nu på väg in i den lukrativa marknaden för mobiltelefoni. Företaget har levererat ett ATM-nät till en stor amerikansk mobiloperatör.

United States Cellular (USC) i Chicago är först i världen bland mobilnätoperatörer att föra in ATM-nät för att hantera trafiken i sitt nät.

Med hjälp av 40 ATM-växlar kan telefoni-, data- och videotrafiken integreras i samma överföringsnät.

- Vi spar pengar tack vare ATM-nätet, säger Steve Clark, nätchef hos United States Cellular. Det är först under de senaste åren som ATM-näten klarat att överföra telefoni med acceptabel kvalitet. Cisco försöker nu utnyttja den nya tekniken för att tränga sig in bland de tunga systemleverantörerna.

USC har cirka en miljon mobilabonnenter och i nätet finns 45 mobilväxlar och tusentals basstationer. Basstationerna och mobilväxlarna är normalt förbundna med ett digitalt transmissionsnät baserat på tidsindelning (TDM, Time Division Multiplexing).Videoöverföring


USC inför nu ATM i sitt långdistansnät (backbonenät) som förbinder de 45 mobilväxlarna. Dessutom har företaget ett internt routernät för traditionell datakomtrafik. Data- och telefoni- samt signaltrafiken för mobilnätet läggs nu över i ATM-nätet.

- Huvudskälet för att införa ATM är att vi därmed kan hantera bandbredd. Vi kan dynamiskt allokera trafikkapacitet och blanda trafik av olika slag, säger Steve Clark.

ATM-nätet är nu i drift mellan fem av USC:s mobilväxlar och i slutet av 1997 skall alla ATM-växlar från Cisco vara på plats. USC räknar med att även använda ATM för sändning av intern företagsvideo.

USC har 3 400 anställda och företagets mobillicenser täcker en befolkning på 24,7 miljoner invånare i norra USA. USC planerar gå över till digital teknik, dagens nät baseras på analoga AMPS-standarden.Val mellan standarder


Kanadensiska Nortel har levererat dagens nätutrustning. Företaget står inför ett val mellan de två digitala standarderna CDMA och TDMA under första kvartalet 1997.

För Cisco är affären viktig. USC är den första mobiloperatören som tar Ciscos ATM-växlar i drift.

Cisco räknar med att på sikt även sälja ATM-växlar för trafiken mellan mobilväxlarna och basstationerna för att ersätta alla TDM-förbindelser i mobilnäten med ATM. Men då krävs större trafikflöden och att abonnenterna även nyttjar näten för data och bildtjänster.

Cisco kommer inte att bli ensamma med ATM till mobilnäten. Men hittills har ingen av Ericssons stora kunder funnit det lönsamt att införa ATM, uppger Ericsson.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)