JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Efter en segdragen tvist om upphovsrätten verkar det nu lossna för digitala videospelare. En överenskommelse är nu snart klar mellan Hollywood samt data- och hemelektronikindustrin.

Filmindustrin har varit rädd att DVD skulle stimulera till ökad piratkopiering, med digital teknik blir ju kopiorna inte sämre än originalet.

Dragkampen har därför handlat om på vilka kommersiella villkor som DVD skall erbjudas till konsumenterna. Men enligt uppgifter i Wall Street Journal tycks en överenskommelse vara på väg mellan parterna.17 Gbyte på en skiva


Digital Video Disk, också kallad Digital Versatil Disk, innebär att lagringskapaciteten uppgår till mellan 4,7 och 17 Gigabyte per skiva, vilket kan jämföras med 650 Megabyte som dagens CD-ROM klarar.

Avsikten är att ersätta både CD-ROM och dagens hemvideo med ett nytt gemensamt lagringsformat. Halvledarindustrin får en ny stor marknad; för datalagring och bildkomprimering enligt MPEG-2.

Halvledarföretag som LSI Logic lanserar nu nya kretsar för DVD. Branschexperter räknar med att tunga leverantörer som Matshushita och Toshiba börja leverera DVD-spelare i november.Inspelningsbart 1998


De första DVD-produkterna klarar bara att läsa lagrad information. 1998 beräknas DVD komma som klarar både att läsa och lagra (det vill säga spela in).

Först då inspelning klaras kan DVD rent tekniskt verkligen ersätta en videobandspelare. DVD-standarden anger att Universal Disk Format (UDF) skall användas. UDF är en ISO-standard för datautbyte.

Fördelen med UDF är att när de dominerande operativsystemen för persondatorer har stöd för UDF blir det möjligt att flytta en DVD-skiva mellan datorer med olika operativsystem.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)