JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Ett nationellt digitalt tvåbandsnät har nu tagits i drift i USA. AT&T Wireless Systems lanserade sin nya tjänst för några veckor sedan. Nätet kommer i stort sett att täcka hela landet.

AWS har köpt digitala tvåbandstelefoner för amerikanska AMPS-standarden av Nokia, Ericsson och Lucent Technologies för flera miljarder kronor. Nokia redovisade sin stororder (240 miljoner dollar) i samband med AT&T:s lansering.

- Det här är genombrottet för tvåbandstelefonerna i AMPS-världen, säger Jan Ahrenbring, marknadsdirektör i Ericsson Mobile Communications som säljer Ericssons mobiltelefoner.

Ericsson ser AWS lansering som startpunkten för en kraftig expansion för digitala tvåbandsnät enligt AMPS-standarden, i både Nordamerika och Latinamerika.Täcker nästan hela USA


AWS har licenser för att bygga ett tvåbandsnät som täcker så gott som hela USA. Sedan tidigare har AWS analoga nät i drift i 800 MHz-bandet. Nu har även digitala nät i 800 MHz-bandet och 1900 MHz-bandet installerats.

De nya tvåbandstelefonerna klarar båda frekvensbanden samt både digital och analog trafik. AWS har nu uppgraderat sitt befintliga analoga nät och byggt nya digitala nät så att tvåbandsnätet kan lanseras. Ericsson och Lucent Technologies levererar nätutrustningen.

I början på oktober lanserades det nya digitala nätet i 40 storstadsområden med en befolkning på drygt 70 miljoner personer. Utbyggnaden går snabbt och AWS egna digitala nät skall täcka 80 procent av landet, 212 miljoner invånare, anger företaget.

Ericsson räknar med att AWS uppnår detta första kvartalet 1997. Dessutom har AWS samtrafikavtal med andra mobiloperatörer vilket ger företagets abonnenter ytterligare täckning i landet.

I praktiken får abonnenterna därmed minst samma möjlighet till täckning som GSM- abonnenter idag har i Europa.Inbyggd personsökare


För abonnenterna ger det digitala nätet flera nya tjänster utöver USA-täckning. Ericsson pekar framför allt på tre väsentliga förbättringar. Mobiltelefonernas batterier skall normalt räcka för 60 timmars drifttid, tack vare effektivare nätsignalering, telefonen har inbyggd personsökare och nätet överför telefonnumret för den som ringer till den uppringde.

Den sista punkten är viktig eftersom amerikanska abonnenter själva får betala när de tar emot ett mobilsamtal. Därmed kan abonnenten låta bli att svara och därmed spara pengar. Mobiltelefonerna skall kosta mellan 150 och 250 dollar. Både Ericsson och Nokia tillverkar sina tvåbandstelefoner i USA, Ericsson i Raleigh i North Carolina.

AWS är idag USA:s största mobilnätoperatör med cirka fem miljoner mobilabonnenter och är en av Ericssons viktigaste kunder.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)